Szijjártó szerint hajtóvadászat zajlik néhány ország ellen

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A magyar kormány szolidáris a lengyel kormánnyal – mondta a külügyminiszter. Szerinte az Európai Bizottságnak nem politikai testületként kellene fellépnie.


Az Európai Bizottság hajtóvadászatot indított néhány olyan közép-európai országgal szemben, amelyek őszintén és világosan beszélnek az európai kihívásokról és képesek voltak hatékony válaszokat adni azokra – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Bizottság szerdán az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt. A testület aggódik, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget.

Szijjártó szerint a Bizottság „hol Magyarországot, hol Lengyelországot” pécézi ki. Szerinte ennek újabb állomása, hogy a bizottság ismételten be akar avatkozni a lengyelek belügyeibe.

A bizottságnak az lenne a feladata az európai jogrend szerint, hogy a szerződések betartása felett őrködjön, nem pedig az, hogy "politikai testületként lépjen fel, és pláne nem az, hogy politikai alapú megnyilatkozásokat tegyen" – mondta a miniszter. A Bizottság mostani akciója az európai szabályokkal és az európai alapértékekkel is ellentétes, "meg vagyunk döbbenve azon, hogy a hajtóvadászatnak egy újabb állomásához érkeztünk" – mondta Szijjártó.

Magyarország szolidáris Lengyelországgal, barátságáról és szolidaritásáról ezúton is biztosítja Lengyelországot, délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök erről levélben is biztosította a lengyel kormányfőt.

Szijjártó szerint „kiállunk Lengyelország mellett, és arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy ne terjeszkedjen túl a saját hatáskörén, és ne akarjon eljárni politikai testületként, mert az Európai Unióban a politikai testület az Európai Tanács, vagyis az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek testülete, nem pedig az Európai Bizottság".

A lengyel parlament alsóháza megszavazta a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot, amelyet korábban az ellenzék és az EU is bírált.