Szijjártó szerint a román kormányfő elvesztette az önkontrollját

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Amikor Victor Ponta a magyarországi döntéshozókat a szíriai, líbiai kormányzó erőkhöz hasonlította, akkor „esztelen megnyilatkozásaival egész Magyarországot megsértette”– Szijjártó Péter egy reggeli közleményben vágott vissza a megfogalmazott éles kritikának.


A román miniszterelnök szerint a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak, vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók. Victor Ponta azután tette közzé Facebook-bejegyzését, miután Szijjártó bejelentette, a magyar–román határon, a magyar–szerb-román hármas határtól „ésszerű távolságig" húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.


A román kormányfő ugyan megjegyezte, hogy nem kíván a magyar kormány képviselőinek „provokációira" válaszolni, de - mint fogalmazott - érthető módon „emberként és európai polgárként" felháborodik azok miatt a magyar intézkedések miatt, amelyekhez hasonlókat „Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott".


Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben szerdára virradóra reagált Victor Ponta szavaira. a következőképpen fogalmazott: „Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg. Szavaira - melyeket az egész magyar nemzet nevében kikérünk magunknak - csak egyetlen magyarázat lehetséges: teljesen elvesztette a lába alól a talajt a román belpolitikában".