Szijjártó szeretné, ha a horvát politika békén hagyná Magyarországot

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Érti, hogy választási kampány zajlik, de ne keverjék bele Magyarországot. A külügyminiszter a szerb hírügynökségnek adott interjút.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek adott interjúban azt üzente Zoran Milanovic horvát miniszterelnöknek, hogy hagyja békén Magyarországot és Szerbiát, ne keverje bele őket a horvát választási kampányba. „Megértem, hogy Horvátországban már elkezdődött a választási kampány, ezért csak egy kérésem van a horvát kormányfőhöz, mégpedig, hogy hagyjon minket békén, a szerbeket is és a magyarokat is. Nem fogunk szavazni a horvátországi választásokon, minket nem kell semmiről sem meggyőznie, a választási kampányt folytassa Horvátország határain belül” – fogalmazott a pénteken közölt interjúban Szijjártó Péter.

A miniszter arról is beszélt, hogy semmilyen megállapodás nincs és nem is volt Belgrád és Budapest között a migránsok mozgásának befolyásolásáról, vagyis nem igaz Zoran Milanovic azon állítása, amely szerint magyar–szerb megállapodás keretében a menekülteket Szerbia a horvát határra irányítja, illetve szállítja.

Szijjártó Péter szerint a horvát ultimátum – amelyben Zágráb a menekültek magyar határra való szállítását jelölte meg a határzár feloldásának feltételeként – teljes mértékben ellentétes az európai értékekkel, szolidaritással és viselkedéssel. Horvátország sem az európai uniós, sem a dublini előírásokat nem veszi figyelembe, nem regisztrálja a migránsokat, hanem egyszerűen csak elszállítja őket Magyarországra. A politikus azt reméli, hogy amikor véget ér a horvát választási kampány, lecsillapodnak az érzelmek, és a választások után a következő horvát miniszterelnök a horvátokkal foglalkozik majd, nem Magyarországgal.

Horvátország és Magyarország stratégiai partnerek kellene, hogy legyenek, mert Budapest sokat segített a horvát uniós csatlakozás során, ezért a horvát viselkedés „nem illő” – mondta Szijjártó Péter. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat figyelembe véve a magyar–horvát viszonynak sokkal jobbnak kellene lennie, de „az ilyen mélyen lévő politikai kapcsolatok sajnos az együttműködés más területein is károkat okoznak”.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért a magyar–szerb kapcsolatokra is, amelyeket kiemelkedően jónak nevezett, és ebben a két kormányfő, illetve a két külügyminiszter munkáját méltatta. Hozzátette, hogy a menekültválság miatt Szerbia és Magyarország között is konfliktusra kerülhetett volna sor, a jó kapcsolatoknak köszönhetően azonban ez nem történt meg. „Nem volt politikai konfliktus Magyarország és Szerbia között. Most azt láthatják, hogy Horvátország és Magyarország között van, a román kormányfő is emlegetett minket, szerb oldalról azonban nincs negatív kommentár, és ez fordítva is igaz.”