Szijjártó: senki se utazzon Brüsszelbe!

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A helyzet rendkívül súlyos, magyar delegációk sem utaznak a belga fővárosba.


Szijjártó Péter szerint aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos. A külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten azt is elmondta, hogy a reggeli brüsszeli robbantásokban megsérült két magyar állampolgár állapota stabil.

Brüsszelben több helyszínen találtak gyanús csomagokat, a tömegközlekedést leállították, rendőri akciók vannak folyamatban, ezért nem ajánlott az utazás. Szijjártó hozzátette, a szerdai kormányzati delegációs utakat is lemondták.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt róla, a két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt; a délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni, állapotát stabilizálták. A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak.

A másik sérült, aki egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, medencecsont-törést szenvedett, megoperálták.

A repülőtérre érkező budapesti járat utasait Zaventem környéki településekre szállították, az utasok között 18-an hivatalos kormányzati delegáció tagjaként munkacsoportok üléseire mentek volna a belga fővárosba. A nagykövetség konzuli részlege egész éjszaka ügyeletet tart, Szijjártó Péter elmondása szerint már eddig is sokan keresték fel őket, de azt kérte, jelentkezzen a nagykövetségen, akinek információra vagy segítségre van szüksége.

A keddi brüsszeli terrortámadásnak 34 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma kétszáz körül van.


Politizált is egy kicsit

A miniszter szerint figyelembe véve a párizsi és törökországi támadássorozatot is, mindenki számára világossá kell válnia: nem az a válasz erre, hogy „még jobban kitárjuk a kapuinkat”, hanem az, hogy „megvédjük magunkat”, és megszűnik az az „eszetlen politika”, amely egyre több embert ellenőrizetlenül Európába enged. Minél többen jönnek, annál nagyobb a veszély.


Kérdésre válaszolva közölte továbbá, fokozni kell a harcot az Iszlám Állam ellen, mert csak az erőből értenek. Amíg nem érnek el áttörést a terrorszervezet ellen, addig a brüsszelihez hasonló eseményekre számítani kell.