Szijjártó Péter szerint őt már hiába hívta Tarsoly Csaba

Fotó: MTI/MTVA / Miniszterelnökség

-

A külügyminiszter szerint nem volt különösebben szoros kapcsolata a több tízmilliárdos csalással gyanúsított Quaestor-vezérrel, csak annyira, amennyire igyekszik minden üzletemberrel jóban lenni. Tarsolynak viszont állítólag nemet mondott, mikor találkozót kért a kormányfővel.


Még az első Orbán-kormány ismerkedett meg Tarsoly Csabával, a Quaestor cégcsoport vezetőjével, akit mint ismert üzletembert mutattak be neki – mondta kedden, egy újságíróknak rendezett beszélgetésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki egyebek mellett a sokmilliárdos csalással vádolt üzletemberhez fűződő kapcsolatáról kérdeztek.

Szijjártó azt mondta: évente háromszor-négyszer találkozott Tarsollyal, illetve a Győri ETO néhány meccsén futottak össze. A külügyminiszter elismerte, hogy igyekezett jóban lenni Tarsollyal, de azt is állítja: ő mindig a lehető legpozitívabban áll hozzá az üzletemberekhez. A Quaestor cégcsoport pedig valódi hasznot is hozott, hiszen az ő közvetítésükkel török befektetés is érkezik az országba – ennek részleteit állítólag hamarosan bejelentik.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kaphatta meg a Quaestor egyik érdekeltsége a moszkvai magyar vízumközpont működtetési jogát, Szijjártó azt mondta, erről még elődje, Navracsics Tibor idején született döntés. A VS.hu kérdésére azt mondta: tudomása szerint a döntés előtt felmérték a piacot, és ennek nyilván kell legyen írásos nyoma is, ő pedig utána fog ennek nézetni a minisztériumban. A vízumközpontot egyébként a Quaestor bukása után is szeretnék működtetni, ehhez keresik a megfelelő partnert.

Szijjártó elismerte, hogy Tarsoly felhívta őt, amikor csődbe ment a Quaestor cégcsoport, és arra kérte, hozzon össze egy találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel. A miniszter szerint viszont a beszélgetés rövid volt, tőmondatokban zajlott, és a végén nemet mondott az üzletembernek.


Déli Áramlat helyett jöhet a Tesla

Szijjártó kedden találkozott Budapesten a török, a görög, a szerb és a macedón külügyminiszterrel, hogy egy lehetséges új gázszállítási útvonalról egyeztessenek, amelyet jelenleg Tesla néven emlegetnek. Ennek azért van jelentősége, mert Oroszország hivatalosan is lefújta a Déli Áramlat nevű vezeték tervét, ehelyett most arról szólnak a tárgyalások, hogy Törökországba szállítanának gázt, onnan juthatna el Európába.


A görög, a szerb, a magyar, a macedón és a török külügyminiszter


Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban kijelentette, hogy terveik szerint 2019-től nem szállítanának gázt a szokásos útvonalon, Ukrajnán keresztül. Szijjártó szerint eddig biztosan nem készül el a tervezett új vezeték, de ettől még meg kell kezdeni az előkészületeket. A költségeket jelenleg 5,5 milliárd euróra becsülik, amire a résztvevő országoknak nincs pénzük, de reménykednek az Európai Unió befektetési alapjának támogatásában.

A külügyminiszter szerint tisztában vannak vele, hogy az EU nem érdeklődik a gázvezeték iránt, de van egy korábbi ígéret, amely szerint az alapból finanszírozni fognak kelet-európai energetikai projekteket is. Erre a pénzre ugyanakkor több, versengő projekt is pályázik. A tervezett vezeték kapacitása nagyobb lenne, mint a résztvevő országok szükséglete, így Magyarországról Szlovákián keresztül tovább lehetne szállítani a gázt Észak- és Nyugat-Európa felé.


Nyáron mehetnek a honvédek Irakba

Szijjártó a sajtóbeszélgetésen szót ejtett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elkeni katonai szerepvállalásról is. Azt mondta, már járt Irakban egy delegáció, felmérték, hogy hová telepíthetnék a jelenleg 120 fősre becsült magyar kontingenst, amelynek iraki fogadtatása állítólag kifejezetten jó lenne. A parlament akár még április folyamán, de legkésőbb májusban dönthet a felhatalmazásról, ezután pár hónappal indulhatnak el az első katonák Irakba, de a teljes létszámot csak később töltenék fel.