Szijjártó: nem értjük az osztrák kancellár kritikáját

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Számunkra a szolidaritás azt jelenti, hogy megvédjük a határainkat – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap hétfői számában megjelenő interjújában, amelyben kitért arra is, hogy Magyarország számára a határok védelme a legkiemeltebb feladatok közé tartozik.


A miniszter szerint az osztrák kancellár kritikája nem egészen érthető, hiszen egyrészről figyelmeztette Magyarországot, hogy regisztrálja és ne engedje át a menekülteket Ausztriába, másrészről a magyar-szerb határon álló kerítés építését bírálta. El kell dönteni, hogy mit akarunk: védeni a határokat, vagy mindenkit átengedni? – tette fel a kérdést a tárcavezető.

Szijjártó szerint a kerítés azzal a céllal épült, hogy a migránsokat a törvényes határátkelőkhöz irányítsa. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a magyar-szerb határon létesüljön három tranzitzóna, ahol az emberek benyújthatják menedékkérelmüket, amelyet gyorsan és egyenként bírálnak majd el. Aki megkapja a menekültstátust, az beutazhat Magyarországra, akinek azonban elutasítják a kérelmét, annak el kell hagynia a tranzitzónát Szerbia irányába – mondta a miniszter.

A magyar-szerb határon lévő kerítés megépítésére azért volt szükség, hogy az unió külső határait megvédjék – mondta Szijjártó, aki szerint kiemelt fontosságú az illegális határátlépések megakadályozása.

Szerinte korábban a menekültek együttműködőek voltak, azonban a vitatható németországi bejelentést, miszerint a szíriai menedékkérők esetében Németország felfüggeszti a dublini rendeletet, meghívásként értékelték, és már kevésbé kooperatívak. „Amit most átélünk az egy migrációs válság, a modern kori népvándorlása” – jelentette ki a miniszter.

Idén 167 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 99 százalékuk Szerbián át érkezik és mintegy 150 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet az országban - mondta a tárcavezető és rámutatott: azonban az a gond, hogy csaknem mindegyikük elhagyta az országot még azelőtt, hogy az eljárás megkezdődött volna. Becslése szerint átlagosan a kérelmet benyújtók kilenc százaléka kap menekültstátust Magyarországon.

Arra kérdésre, hogy látta-e a világsajtót bejárt fotót a török tengerparton fekvő, vízbe fulladt szíriai kisfiúról, Szijjártó azt mondta: nem.