Szijjártó: Most kezdődik az igazi csata

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A miniszter szerint a politika megerőszakolta az európai jogot.


A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint "az igaz csata csak most kezdődik el", Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz.

A miniszter szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Az Európai Bíróságon politikai döntés született, "a politika megerőszakolta az európai jogot" – mondta.

A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot – mondta Szijjártó. Szerinte ideje lenne, hogy a kötelező betelepítési kvótákat az EU "átadja a múltnak", hiszen ez sikertelen válasz az illegális bevándorlásra: a határozat szeptember 26-ai lejárta előtt néhány héttel a célszám 25 százalékát sikerült csak befogadni.

Magyarország továbbra is teljesíti a schengeni kötelezettségeit, megvédi a schengeni övezet és az EU külső határát. Eddig ennek minden terhét egyedül vállalta az ország, és szolidáris azokkal a nyugat-balkáni országokkal, amelyek szintén védik a határaikat – mondta. Szerinte a bizottság csak az illegális bevándorlók befogadását támogatja, a határvédelem ügyét nem. Magyarország számít visegrádi partnerei szolidaritására az ügyben.

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. Azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit. Szerinte a döntés megbontotta az EU intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia – mondta a miniszter.

Trócsányi szerint a bíróság érvelése nem meggyőző, és az "európai mainstream" alátámasztását szolgálja. Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna – mondta a miniszter. Nehezen elfogadható álláspont, hogy 2015-ben nem volt migrációs szükséghelyzet.

A bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásban új szempontokat hoznak elő.

Trócsányi László azt mondta, hogy fennáll a veszélye egy állandó mechanizmus kialakításának, amit Magyarország nem tart elfogadhatónak, más úton kell járnia Európának.

Az Európai Bíróság a legfelsőbb szint, nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben.

Szijjártó a magyar-holland kapcsolatokról azt mondta, amit lehetett, elrendeztek, a miniszterelnökök pedig a szeptember végi tallinni uniós csúcson "váltanak néhány szót".

Arról, hogy szerint Azerbajdzsán 2012 és 2014 között 2,5 milliárd eurót (mintegy 775 milliárd forintot) költött befolyásos külföldi tisztségviselők és szervezetek támogatására, a külügyminiszter azt mondta: remélhetőleg a vizsgálatok mielőbb kiderítik, mi történt. Szijjártó visszautasított minden sejtetést, amely a magyar külpolitikai döntések és valószínűleg nemzetközi bűncselekmények közötti összefüggésekre vonatkozik. Elfogadhatatlan politikusok és újságírók lefizetése akár Európában, akár máshol – mondta a miniszter.