Szijjártó Merkelt gúnyolta Prágában

Fotó: MTI/EPA / RADIM BEZNOSKA

-

Angela Merkel mondatát, a "Megoldjuk, úrrá leszünk a helyzeten" fordulatot használta Szijjártó Péter Prágában, a Visegrádi Négyek és a nyugat-balkáni országok képviselőinek közös tanácskozásán, mikor Magyarország, illetve az EU menekültpolitikájáról kérdezték.


Míg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határainak védelmére - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a prágai tanácskozáson. Szijjártó Péter szerint a magyar intézkedések helyességét az is bizonyítja, hogy most más európai államok is lényegében ugyanolyan megoldásokkal próbálkoznak, mint amilyeneket a magyar kormány valósított meg.


Emlékeztetett: amikor Magyarország a déli határain kerítést kezdett építeni, lefasisztázták, és azt állították, hogy nem tartja tiszteletben az európai normákat. "Mi ezt elutasítjuk" - mondta. "Most lényegében mások is ezt csinálják, csak az intézkedéseket másképpen nevezik. Ez képmutatásnak nevezhető."

A NOL cikke szerint Szijjártó Angela Merkelnek is odaszúrt válasza végén, amikor a „Wir schaffen das” („Megoldjuk, úrrá leszünk a helyzeten”) mondatot használta, idézve a kancellárt.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke „övön aluli ütésnek" minősítette a magyar diplomata szavait. "Szerintem nem lehet sikernek nevezni azt, ha idegenek nem juthatnak be az országba" - reagált a sajtótájékoztatón a magyar külügyminiszter kijelentésére Timmermans. A holland biztos szerint nem lehet egyszerre arról beszélni, hogy a migrációs válság kezelésére közös európai megoldást kell találni, ugyanakkor azt hangoztatni, hogy jelenleg nincs ilyen. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a válság megoldásához összeurópai együttműködésre van szükség.