Szijjártó meg akarja állítani Brüsszelt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A külügyminiszter a Fidesz népszavazási kezdeményezése mellett érvelt.


Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A tárcavezető szerint az Európai Unió egyik legnagyobb problémája az, hogy az európai politikai elit olyan politikát folytat, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét, és sokszor szembemegy az akaratukkal. Minden olyan politikai szerveződés, ország, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb a végletekig meggyengül, és ez látható most az EU-nál is – vélekedett.

Úgy látja, az EU elhibázott politikája a bevándorlást illetően már az unió egységét is veszélyezteti, hiszen a brit népszavazás eredményét a brüsszeli bevándorlási politika egyértelműen befolyásolta nemkívánatos irányba. Ez is mutatja, hogy Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az „erőszakos, az európai emberek akaratával ellentétes” bevándorlási politikának – hangsúlyozta.


Szijjártó Péter


Szijjártó Péter szerint a legjobb módszer a kontinens erejének visszaszerzésére az, ha az emberek akaratával egyező politikát folytatnak.

Magyarországon is azért lesz népszavazás a kötelező betelepítési kvótákról, mert ez olyan fontos ügy, amelyről az embereknek kell véleményt mondaniuk. Az európaiak jogosan formálnak igényt arra, hogy egy Európa – és azon belül Magyarország – jövőjét alapvetően befolyásoló kérdésben maguk dönthessenek, ráadásul a lehető legdemokratikusabb módon.

Mint mondta, a brit népszavazás eredménye egyértelműen sokkolta a kontinenst, de ezt a hatást arra kellene felhasználni, hogy Európa, az európai intézmények felébredjenek, és végre világosan lássák, hogy az az európai politika, amelyet eddig folytattak – leginkább a bevándorlással kapcsolatban – nem tartható fenn. Az EU intézményei azonban ezt a sokkhatást nem a kedvező változás érdekében akarják kihasználni, hanem olyan politikát akarnak még inkább megerősíteni, amely az unió gyengítéséhez fog vezetni.