Szijjártó: magyarok tízezrei szenvednek az osztrák határon

Fotó: MTI / Filep István

-

A külügyminiszter szerint indokolatlan az osztrák eljárás.


Határellenőrzésre, határvédelemre a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon, indokolatlan, amit Ausztria tesz - mondta Szijjártó Péter. Úgy véli, ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, akkor segítsen a külső határ védelmében. A külügyminiszter a magyar intézkedésekről azt mondta, az országnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben "magyarok tízezrei szenvednek", mert Ausztria két Schengen-tagállam határellenőrzést tart, "még nekik áll feljebb".

A külgazdasági és külügyminiszter szerint minden EU-tagállamnak tiszteletben kell tartania a kötelezettségeit. Magyarország ezt teszi, megvédte az EU és a schengeni övezet külső határait, amiért sokáig támadták, Ausztria is bírálta, hogy miért épít kerítést. Szijjártó szerint az lenne a helyes, ha mindenki az uniós előírásoknak megfelelően járna el és megvédené a külső határokat, ahogy Magyarország teszi "nem kis ráfordítással". Magyarország nagyon hálás lenne, ha ebben kapna segítséget - tette hozzá.

Az osztrák hatóságok hétfő óta intenzív és szigorított a határellenőrzést tartanak, mert szerintük egyre több migráns érkezik. A szúrópróbaszerű vizsgálatok miatt gyakran többórás torlódás alakult ki a kamionforgalomban az M1-es autópályán a határ előtt Hegyeshalomnál, valamint Sopronnál is, és a személyautók forgalmában is volt fennakadás.

Kedden Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon. Az ORFK szerint a hegyeshalmi határátkelőnél tartott közlekedésbiztonsági ellenőrzés a július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része. Az M1-es autópálya a kiemelt tranzitjellege miatt fokozottan érintett a balesetekben, ezért rendszeresek a közlekedés biztonságát szolgáló ellenőrzések - közölte a rendőrség.


Folyamatosan konzultálnak

Magyarország az Ausztriához fűződő kapcsolatok rendezésében, elmélyítésében érdekelt - mondta Lázár János a kormányifón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint folyamatosan konzultálnak az osztrák rendészeti szervekkel, és Magyarország semmi olyat nem tesz, amely akadályozná a magyar-osztrák együttműködést.

Magyarország igyekszik Ausztriával közösen megoldást találni a nehézségekre - mondta Lázár.