Szijjártó: januárban kezdődhet a paksi bővítés

Fotó: MTI / KKM / Kovács Márton

-

A miniszter szerint az építkezés semmi sem állíthatja meg.


Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A KKM közleményéban azt írják: a miniszter szerint "a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni", pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

Hosszú évek visszaesését követően – amely az európai uniós szankciókból és egyéb világgazdasági hatásokból adódott – idén újra elkezdett jelentősen növekedni a két ország közötti kereskedelmi forgalom, május végéig 34 százalékkal. Ezen belül 30 százalékkal növelték a magyar exportot, ennek két összetevője van: egyrészt a 44 százalékos növekedés a gyógyszeriparban, másrészt az, hogy az oroszok támogatják magyar cégek élelmiszeripari beruházásait, három beruházást átadtak, kettő még folyamatban van, "a magyar gabonaexport 89 százalékkal növekedett az első öt hónapban". A következő lépcsőfok a magyar vízipari beruházások végrehajtása lesz – mondta Szijjártó Péter.

Az orosz elnök és Orbán Viktor kormányfő találkozóján is megerősítették, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson, a Paks II atomerőmű építését "nem állíthatja meg most már semmi". A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél – mondta a miniszter.

Megindult a közvetlen légi összeköttetés Szentpétervár és Budapest között, szeptembertől pedig 184 orosz hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon. Az orosz egészségügyi miniszterrel megállapodott, hogy százra növelik a magyar diákoknak adandó ösztöndíjak számát.

Az orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával is együtt dolgozik Magyarország mellett azért, hogy Törökországból az oda szállított orosz gáz eljuthasson Nyugat-Európába. Ez az útvonal "2019 végére kell, hogy létrejöjjön". Ez nem új vezeték, mint amilyen a Déli Áramlat lett volna, hanem a bolgár, szerb és magyar hálózat modernizációjával, valamint bizonyos szakaszokon új vezeték építésével alakul ki. Ez azt jelenti, hogy 2019 végén a déli határánál egy 10 milliárd köbméter gáz fogadására képes infrastruktúra épül ki, amellyel a magyarországi fogyasztás biztosításán túl Ausztria irányába hagyja el az országot, tehát Ausztria bekapcsolásával ebben a projektben "komoly nyugat-európai érdek is van".

A 3-as metró felújításának ügye nem került szóba az elnök és a miniszterelnök találkozóján, viszont Szijjártó és az orosz gazdasági vegyesbizottság társelnökének megbeszélésén igen, és mindketten megerősítették szándékukat arról, hogy a "szerződéses határidők módosítása nélkül kell végrehajtani a beruházást".