Szijjártó is helyretette az FBI főnökét

-

Lengyelország után a magyar Külügyminisztérium is tiltakozó jegyzéket adott át az amerikai nagykövetségnek.


Az Index úgy tudja, hogy a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az elmúlt napokban levélben kifogásolta, hogy az FBI vezetője, James Comey a washingtoni Holokauszt Múzeumban a többi között a következőket mondta:


A gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, valamint még számos helyen azt gondolták, nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat arról, hogy helyesen cselekedtek, azt tették, amit tenniük kellett.

A Külügyminisztérium az Indexnek azt írta: Az FBI-igazgató szavai elképesztő érzéketlenségről és megengedhetetlen felületességről tesznek tanúbizonyságot. Senkitől sem fogadjuk el, hogy Magyarországgal, a magyar emberekkel szemben ilyen általánosítást és rágalmazást fogalmazzon meg. Hétfőn reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének.

A lengyel külügyi miniszterhelyettes vasárnap délután adott át diplomáciai tiltakozó jegyzéket az Egyesült Államok varsói nagykövetének.


1941 és 1945 között több mint 400 000 magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak. Az 1944-ben az ország „zsidótlanítása” céljából Magyarországra érkező német különleges bevetési egység mindössze húsz tisztből állt, így a magyar hatóságok közreműködése nélkül semmit nem érhetett volna el. Az a gyorsaság, amellyel a magyar hatóságok gettósították, majd deportálták a zsidókat, még a holokauszt történetében is páratlan volt.