Szijjártó hatpontos javaslattal utazott a migrációs csúcsra

-

A segítséget vinné oda, ahol a baj van.


A New York-i migrációs csúcson Magyarország hatpontos javaslatot terjeszt elő hétfőn – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszéléseken vesz részt, majd a menekültek nagyarányú áramlásának okairól szóló panelbeszélgetésen elnököl, utána pedig felszólal a plenáris ülésen.

Szijjártó szerint az októberi magyarországi népszavazás eredménye lehetőséget ad majd a magyar álláspont erőteljesebb nemzetközi érvényesítésére.


A javaslatok

A javaslatok között szerepel, hogy a migrációt kiváltó okokat kell kezelni, vagyis a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, s nem a bajt kell Európába hozni, ezért nem szabad ösztönözni az Európa környékén várakozó mintegy 30-35 millió embert, hogy induljon meg a földrész felé.

Második szempontként azt fogalmazta meg: világossá kell tenni, a mindenfajta ellenőrzés nélküli bevándorlási hullám, amely a határaink tömeges megsértéséhez vezet, elképesztő biztonsági kockázatot jelent, s lehetőséget adott a terrorszervezeteknek arra, hogy Európába juttassák a terroristáikat, ezáltal a bevándorlás minden idők legjelentősebb terrorfenyegetettségét hozta el Európában.

"Harmadrészt világossá kell tennünk, hogy minden országnak, minden államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját polgárait. Ezért be kell fejezni azt a képmutató és néha aljas vádaskodást, amelyet azon országokkal szemben folytatnak, amelyek megvédik a saját határaikat, s így a saját állampolgáraikat" - mondta Szijjártó.

Szerinte világossá kell tenni azt is, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók 90 százalékát bűnbandák, embercsempészek hozták el Európába, így az embercsempészet elleni küzdelmet folytatnunk kell.

Ötödikként a magyar diplomácia az ENSZ megelőző diplomáciájának erősítését javasolja, hogy a főleg Európa környékén kialakult krízisek, háborúk, fegyveres konfliktusok ne terjedjenek tovább. "Be kell látnia, főleg a nyugati világnak, hogy a demokráciaexport nagyon komoly veszélyekkel jár az olyan területeken, mint például a Közel-Kelet, vagy Észak-Afrika, ahol egészen más kulturális, illetve vallási hátterű emberek élnek, mint például Európában vagy az Egyesült Államokban" - mondta a miniszter.


Vákuum, nem csak Európában

Szijjártó szerint egyre nagyobb vákuum kezd kialakulni, s nemcsak Európában, hanem szerte a világban a politikai elit és az emberek között a bevándorlás megítélésében. Míg az egyes országok politikai elitje hajlamos arra, hogy érzelmi kérdésként, képmutatóan közelítsen a bevándorlás kérdéséhez, addig az emberek egyre inkább biztonsági kihívásként élik meg ezt a helyzetet.

Ezért adja meg Magyarország a lehetőséget a magyar embereknek, hogy világosan elmondják a véleményüket a bevándorlásról. Szijjártó szerint "a magyar emberek egyértelmű döntése nagyot fog szólni Európában és a világban is, és világossá teszi, hogy innentől kezdve az emberek véleményét nem lehet semmibe venni".