Szijjártó gázról tárgyalt az USA-val

Fotó: Europress/AFP/Andrey Sinitsin / Europress/AFP/Andrey Sinitsin

Magyar-amerikai gazdasági együttműködésről és Európa energiabiztonságáról tárgyalt a külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár.


Szijjártó Péter Hoyt Brian Yee-vel, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárával, valamint Amos J. Hochstein energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkárral beszélt kedden.

Szijjártó szerint ha lehetséges lenne az amerikai földgáz Európába irányuló exportja, az jelentősen növelné Magyarország és egész Európa energiabiztonságát. Fülöp Judit, a külügyi és külgazdasági államtitkár sajtófőnöke kiemelte, hogy az USA épp két olyan törvényjavaslat előtt is áll, ami lehetővé tenné az amerikai földgáz kivitelét a  szövetséges országokba is.

Szijjártó kérte, mihamarabb döntsön az USA és kiemelte Magyarország kulcsszerepét Európa energiaellátása szempontjából. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Horvátországban építendő cseppfolyós földgáz (LNG) terminálok nélkülözhetetlen részét képezik a térség energiabiztonságának és fontosnak nevezte, hogy a horvát kormány minél előbb hozzon döntést ezen beruházások megindításáról. Tájékoztatta a helyettes államtitkárokat a Mol INA-részesedése körül kialakult helyzetről és az azzal kapcsolatos kormányzati álláspontról is.

Korábban itt írtunk arról, hogy a V4-országok washingtoni nagykövetei az ukrán válság miatt kértek gázexporot az USA-tól.


-