Szijjártó elérte, hogy Svédországban maradhasson Fruzsina

-

Megtalálták azt az „egyetlen megoldást”, amellyel az értelmi sérült Wilhelm Fruzsina Svédországban maradhat rokonaival – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában.


Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a lány Svédországban élő nagynénjének van egy vállalkozása, amely termékek gyártásával foglalkozik. Felmérték a magyarországi piacot és találtak két olyan vállalatot, amelyek a jövőben ettől a vállalkozástól rendel majd. Ez nagyjából 15 ezer eurónyi bevételt jelenthet a rokon cégének, amelyből a költségek és közterhek levonása után is fedezni tudja a lány ellátását.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy a svéd gyámügyi hatóságok döntése alapján Wilhelm Fruzsinának április közepén el kell hagynia Svédországot, de a szükséges ügyek elintézése után visszatérhet Svédországba családjához.

A tárca vezetője elmondta: a svéd adóhatóság azt jelezte, hogy nagyjából havi 90-100 ezer forint körüli lenne az az összeg, amely megfelelő színvonalú ellátást jelenthetne a lánynak.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).