Szijjártó: Baranyára és Somogyra is kiterjesztik a válsághelyzetet

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer, ezért Baranya és Somogy megyében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet lesz, és megkezdődik a fizikai határzár építése - közölte Szijjártó Péter egy rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön este.


A külügyminiszter elmondása szerint, Magyarországra idén 8 és fél hónap alatt több mint 200 ezer illegális bevándorló érkezett, és miközben az ország nagy nehézségek árán eleget tesz a nemzetközi jogi konvencióknak és uniós kötelezettségeknek, nemzetközi támadások kereszttüzében áll.


„Meg fogjuk védeni Magyarországot, Magyarország és a schengeni övezet határát!" - hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki szerint a horvát miniszterelnök az elmúlt egy hétben is Magyarországot rágalmazta, ahelyett, hogy felkészült volna a bevándorlókra. Szijjártó úgy véli, noha Horvátország szeretne a schengeni övezethez csatlakozni, erre nyilvánvalóan alkalmatlan, sok felkészülésre van még szüksége, és sok évbe telik, mire alkalmassá válik erre.

A miniszter azt is elmondta, hogy a szükséges előkészületek után megkezdődik a horvát–magyar határon is a fizikai határzár építése. A román–magyar–szerb hármas határszakaszon viszont egyelőre csak a fizikai határzár előkészítése van napirenden. Románia még nem áll bevándorlási nyomás alatt, még nem tesztelik a bevándorlók - mondta Szijjártó Péter.


Két megyében már ki van hirdetve a válsághelyzet

A kormány még kedden hirdetett Bács-Kiskun és Csongrád megyékre úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – ilyen akkor rendelhető el, ha a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven, vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja.