Szijjártó: a Távol-Kelettel és Közép-Amerikával kell versenyezni

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Rekordszámú befektető érkezett tavaly Magyarországra. Az ezért felelős ügynökség, a HIPA sorsa mégis bizonytalan.


Abban mindenki egyetért a kormányban, hogy az ügynökségre szükség van, és a jövőjéről szóló döntés is ezt fogja tükrözni – így nyugtatott Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) éves eredményeiről szóló sajtótájékoztatón. Nem véletlenül: a HIPA is rákerült arra a Lázár János által összeállított, a VS.hu által közölt listára, amely a bezárásra, de legalábbis beolvasztásra ítélt intézményeket sorolta fel.

Az elsősorban a külföldi működőtőke-beruházások Magyarországra csábításáért felelős, a külügyi tárca háttérintézményeként működő ügynökség sorsa meglehetősen hányatott, hiszen az elmúlt évtizedekben több minisztérium alá is tartozott eltérő neveken és hatáskörökkel. Tervezett beolvasztását azonban azért lehet furcsállni, mivel a harmadik Orbán-kormány fontos célkitűzésként nevezte meg a külgazdasági diplomácia erősítését – ennek a jegyében nevezték át a tárcát Külgazdasági és Külügyminisztériummá is, és ezért erősítették a gazdasági diplomaták körét Szijjártó Péter 2014 őszi hivatalba lépését követően.

A HIPA működésére sem lehet panasza a kormánynak. Alapvetően a csütörtöki sajtótájékoztató témája is az volt, hogy a szervezet tavaly rekordszámú külföldi befektetésről kötött megállapodást. Az Ésik Róbert vezette ügynökség 67 projektet zárt le sikeresen, ez 12 százalékkal több az előző évinél. Az összesen 1,4 milliárd eurót mozgató beruházások 12 995 munkahely teremtéséhez járulnak hozzá – hangzott el a tájékoztatón –, ez közel 21 százalékos növekedés 2014-hez képest. A beruházások többsége egy már itt működő céghez köthető, új befektető 21 volt tavaly.

Az új szerződések alapján létesítendő munkahelyek közül a legtöbb német cégekhez köthető. A 14 beruházás közel négyezer állást jelentenek.. A második helyen sincs változás: az egyesült államokbeli cégek projektjei várhatóan 2400 embernek adnak munkát. Újdonság azonban, hogy a harmadik legnagyobb befektetővé Magyarországon a magyar cégek léptek elő. Mivel itt nagyberuházásokról van szó, Ésik Róbert szerint ez azért örvendetes, mert azt jelenti, egyre több cég képes akkora fejlesztést végrehajtani, amely már megüti a projektekhez egyedi kormánydöntés (EKD) alapján nyújtható támogatás szintjét. Ez alaphelyzetben 10 millió euró, de a hátrányos régiókban lehet ennél kevesebb.


A befektetők toplistája

1. Németország
2. USA
3. Magyarország
4. India
5. Kína
6. Japán

Ami az ágazatokat illeti, még mindig a járműiparban van a legtöbb befektetés, ez is teljes érték harmadát jelenti. Ezt követi az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 17%-os, valamint az élelmiszeripar mintegy 12%-os részaránnyal.

A HIPA célja az, hogy a tavalyinál is jobb eredményt érjen el. Erre okot ad Ésik Róbert szerint, hogy amíg tavaly év elején 96 projektnél próbálták meggyőzni a cégeket arról, hogy ide fektessenek be, jelenleg 196 projektet kezelnek. A befektetők számának növekedésével együtt azonban a többi ország is egyre nagyobb versenyt támaszt – emelte ki a külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ráadásul már nem csak a régió országaival kell már megküzdeni, hanem a távol-keleti és a közép-amerikai országokkal is.