Szijjártó: a migrációnak kimeríthetetlen forrásai vannak Afrikában

Fotó: AFP / MAHMUD TURKIA

-

A bátorító, bíztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, és veszélyezteti Európa biztonságát – mondta a magyar diplomácia vezetője.


Az illegális bevándorlás kimeríthetetlen utánpótlással rendelkezik Afrikában, és az ezt bátorító, biztató uniós, brüsszeli politika teljes zsákutca, amely veszélyezteti Európa biztonságát – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Abidjanban, az EU-Afrika csúcstalálkozón képviseli a kormányt.

Az elhangzottak alapján helyesek az előrejelzések, hogy Afrika felől egyre növekedni fog a migrációs nyomás Európára – mondta. Több országot terrorista tevékenység destabilizál, sok ország küzd gazdasági kihívásokkal, a nemzetközi műveletek miatt visszaszoruló terrorszervezetek pedig egyre elkeseredettebb harcot folytatnak – foglalta össze tapasztalatait a magyar diplomácia vezetője.

"Mindezek miatt sajnos világos, hogy az elkövetkező időszakban növekedni fog a migrációs nyomás Európára" – mondta Szijjártó. Már most 400 ezer ember torlódott fel Líbiában, és Afrika lakossága a jelenlegi 1,2 milliárdról a duplájára emelkedik 2050-re.

A csúcstalálkozón bebizonyosodott, hogy nagyon veszélyes az a politika, mely a demográfia és munkaerő-piaci kihívásokra adandó legjobb európai válaszként tekint a migrációra – mondta. "Egy-egy ilyen biztató, bátorító mondat afrikai bevándorlók ezreinek, százezreinek megindulását okozhatja Európa irányába."

A miniszter a csúcstalálkozón elmondott felszólalásában világossá tette, hogy a kormány megérti, hogy egyes országok bevándorló országgá szeretnének válni, vagy nem tudnak ennek ellenállni, de Magyarország nem ilyen. "Magyarország magyar ország kíván maradni. Nem szeretnénk bevándorló ország lenni. Ezért határozottan ellenzünk minden olyan európai döntést, amely akár az afrikai, akár más irányú migrációt akárcsak egy kicsit is bátorítja" – mondta.

Szijjártót fogadta az elefántcsontparti miniszterelnök, és találkozott a Egyiptom, Líbia, Ghána, Sierra Leone, a Seychelles-szigetek, Botswana és Niger külügyminiszterével, tárgyalt a mozambiki és a szomáliai diplomácia vezetőjével is. Szerinte több ország osztja a magyar álláspontot, és készséget mutatnak az együttműködésre. Biztonsági okokból az afrikai országoknak sem érdekük, hogy tömegek áramoljanak ellenőrizetlenül keresztül a kontinensen, és az is ellentétes az érdekeikkel, ha a legjobb munkaerő jelentős része távozik, ami gazdasági problémákat okozhat, s ezáltal továbbösztönzi a migrációt – mondta.

Többen megerősítették, hogy három pont köré kell szervezni Afrika és Európa együttműködését a migráció megfékezése érdekében; az elvándorlás bátorítása helyett határvédelmi segítséget kell nyújtani, gazdasági fejlesztési támogatást kell folyósítani, és ösztöndíjprogramokat kell biztosítani az afrikai országoknak – mondta Szijjártó.

"Magyarország kész ezekben nem csak részt venni, hanem fontos szerepet vállalni" – mondta. Magyarország 976 államilag finanszírozott ösztöndíjas helyet ajánlott fel eddig magyar egyetemeken afrikai diákoknak, hogy a diplomás fiatalok aztán saját országaikat tudják segíteni.