Szijjártó: a magyar kormány nem zsarolható

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A visegrádi négyek külügyminiszterei egytől egyig negatívan értékelték az Európai Bizottság menekülteket érintő javaslatát.


A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter Prágában reagált arra, hogy az Európai Bizottság javaslata szerint menekültenként 250 ezer euró, azaz 77,7 millió forint "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.


A miniszter úgy fogalmazott: "Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszer-betelepítést akar. A kényszer-betelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba".

Az EB javaslata "kellemetlen meglepetés számomra" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Úgy vélekedett, a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, amelyet csak akkor lenne szabad előterjeszteni, ha abban egyetértés lenne. Ez azonban nem létezik.

"Nem vagyok biztos abban, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot" - jegyezte meg Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a kabinet szerdai ülése után Pozsonyban a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó visszalépésként jellemezte a brüsszeli javaslatot. Rámutatott: a javaslattal olyan időben állt elő Brüsszel, amikor sikerült megállítani a Balkánon keresztül érkező migránsáradatot, és sikerült megegyezésre jutni Törökországgal is. "Ezek olyan konszenzusok, amelyek a migrációs válság idején nagyon nehezen születtek meg, és ezeknek a nagyon érzékeny tárgyalásoknak közepette (az EB) egy olyan javaslatot tesz az asztalra, amely egyes dolgok tekintetében kilenc hónappal visszavinne minket az időben."

Az EB a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére is javaslatot tett. Timmermans brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Emellett csak azok utazhatnak majd be vízum nélkül, akiknek biometrikus azonosításra alkalmas útlevelük van. Timmermans elmondta: Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül.

Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy a magyar emberek biztonsága nem alku tárgya. "Az EU területére csak az az ország kaphat vízummentességet, amely minden létező követelménynek megfelel, hiszen az európai emberek, köztük a magyar emberek biztonsága nem lehet alku tárgya" - hangsúlyozta. Úgy vélte, hogy "az EU hitelességét veszélyeztetnénk, ha most Törökország előbb kapna vízummentességet egy alku miatt, mint Grúzia és Ukrajna".

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ugyanakkor szerdán újságíróknak úgy fogalmazott: Törökország kiérdemelte a török állampolgárokkal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatát.