Szijjártó a legkeményebb eszközökhöz nyúlna

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A miniszter szerint Romániával és Horvátországgal szemben akár fájdalmas eszközöket is alkalmazni kell.


Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelmében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az állami tévében. Szijjártó Péter azt mondta: az ukrán oktatási törvény módosítása miatt utasította a magyar diplomatákat, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

A miniszter szégyennek és gyalázatnak nevezte az ukrán oktatási törvény módosítását, különösen azután, hogy a magyar kormány támogatta Ukrajna európai törekvéseit, és sokszor kérte, ne változtassák meg a jogszabályt. Ezek után az oktatási törvény elfogadása másként nem értékelhető, mint Magyarország "hátba szúrása" – mondta Szijjártó.

Magyarország az EBESZ, az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosaihoz fordult, és azt kéri, fejtsenek ki nyomást Ukrajnára.

Azok után, hogy a törvény az ötödik osztálytól elveszi az anyanyelven tanulás jogát a kisebbségi diákoktól, hazugság azt állítani, hogy Ukrajna szavatolja a nemzeti kisebbségek jogait az európai sztenderdeknek megfelelően – mondta Szijjártó.

A miniszter az állami rádióban fontosnak nevezte az ötpárti konszenzust és az egységes fellépést. Szerinte olyan viszonyok alakultak ki több környező országgal, amelyek elvárhatóvá teszik a magyar diplomácia részéről a kemény hangnemet, és azt, hogy akár fájdalmas eszközöket is alkalmazzon Romániával és Horvátországgal szemben.

A magyar külpolitikának az a feladata, hogy megvédje a magyar embereket, bárhol is éljenek a világon – mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter a hurrikán sújtotta térségben tartózkodó magyarok evakuálásáról azt mondta: világossá vált, hogy a hollandok, a németek és az amerikaiak saját állampolgáraikat menekítik ki St. Martin szigetéről, ezért megállapodtak egy amerikai légitársasággal, amely Dominikáról átrepül az szigeten rekedt magyarokért.

A kilenc magyar állampolgár közül négyen elhagyták a szigetet, és egy francia-magyar kettős állampolgársággal rendelkező öttagú család maradt St. Martinon. A magángép akkor fog berepülni, ha erre engedélyt kap a helyi hatóságoktól – mondta Szijjártó.