Szijjártó a kolbászfesztiválon: Az élelmiszeripar a zászlóshajónk

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A Földművelésügyi Minisztérium szerint óvatosnak kell lenni, az illegális sertésszállítás szerepet játszik a sertéspestis terjedésében.


A magyar külgazdaság egyik zászlóshajójának nevezte szombaton az élelmiszeripart, ezen belül is a húsexportot Szijjártó Péter a 20. Csabai Kolbászfesztiválon.

Az első hét hónapban 660 millió eurót ért el a húskészítmények kivitele, hat százalékkal haladva meg a tavalyi azonos időszakit. A keleti irányú export nő, a Kínába irányuló húskivitel 82 százalékkal bővült a hét hónapban. Thaifölddel és a Fülöp-szigetekkel is tárgyalnak a magyar sertéshús bevitelének engedélyezéséről, amely már adott Kínában, Japánban, Tajvanon, Szingapúrban és Vietnamban is.

Eközben a Földművelésügyi Minisztérium a lengyelországi megbeszélésről adott ki közlemény, melyen a vaddisznók közvetítő szerepéről, a sertéstartó gazdaságok nem megfelelő járványvédelméről, ezáltal az emberek közvetlen felelősségéről tárgyaltak, valamint arról, hogy az illegális sertésszállítások is szerepet játszanak a sertéspestis terjedésében.

Az FM szerint a betegség az Európai Unió több tagállamában és számos szomszédos, harmadik országban is jelen van, Ukrajnából Magyarországhoz egyre közelebb jelentenek eseteket. A vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben maradnak, de kulcsfontosságú az állattartók, a vadászok és a vásárlók fokozott figyelme is.