Szijjártó a horvát határ lezárásával fenyegeti az EU-t

-

Ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal – mondta Szijjártó Péter csütörtökön a Reutersnek.


„Arra sürgettük Görögországot és az (uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő) Európai Tanácsot, hogy állítsanak fel egy közös európai erőt a külső schengeni határ védelmére. Sajnálatos módon ez a döntés nem született meg. Ha nem születik meg az Európai Tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát–magyar határon” – nyilatkozta.


Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar–szerb határ lezárása, és hogy Magyarország már értesítette a tervről Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is.
Ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, határátkelőkön keresztül lehet majd belépni Magyarországra, a beutazásra feljogosító okmányok hiányában pedig menekültstátusért lehet folyamodni. Hozzátette: ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg ügyükét elbírálják. Ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát–magyar határon kell megtenniük ugyanezt.


Pénteken eldőlhet

Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésére érkezve azt mondta az újságíróknak, hogy már pénteken eldőlhet: lesz-e horvát–magyar határzár. „Péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar–horvát határszakasz esetleges lezárásáról, most még meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az Európai Tanács egyeztetését.


Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt ő is kiemelte, hogy valójában a görög határt kellene teljesen lezárni. Magyarország, ha kell, egy órán belül le tudja zárni a határt. Azonban ez csak „a második legjobb megoldás", a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni – hangsúlyozta.