Szigorúbban ellenőrzött vonatok – a csehek miattunk keményítettek be

Forrás: Örökmozgó

-

A Magyarországon kialakult helyzet miatt erősítik meg a cseh hatóságok a tőlünk érkező vonatok, illetve a közutak ellenőrzését. Ezt közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter Prágában a képviselőház bevándorlással foglalkozó rendkívüli ülésén.


A cseh belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma kapcsán sok szó esik Görögországról és Olaszországról, amelyeken keresztül a menekültek megpróbálnak bejutni az Európai Unióba, de „már kevesebb figyelmet kap Magyarország, amelyen keresztül új út alakult ki” Európába. Magyarország erre reagált a falépítésről szóló döntéssel – jegyezte meg Chovanec.


Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a belső schengeni határok ellenőrzésének bármiféle megerősítése hatással van azokra az országokra, amelyek külső schengeni határral rendelkeznek. „Ez a hatás mutatkozott meg Magyarország esetében is, miután Ausztria és Németország szóba hozták határaik ellenőrzésének megerősítését” – mutatott rá a miniszter.

Bohuslav Sobotka kormányfő kijelentette: Csehország támogatja azt az elképzelést, hogy menekülttáborokat létesítsenek Észak-Afrikában, valamint azt is, hogy elsüllyesszék a hajókat, amelyeken szervezett bűnbandák akarják Európába juttatni a menekülteket. „Készen állunk arra, hogy ezeket a terveket pénzügyileg vagy szakértőkkel is támogassuk” – húzta alá a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Prága már hasonló támogatást nyújt néhány jordániai menekülttábornak. Ugyanakkor megismételte a cseh kormány álláspontját, hogy elutasítja az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat, és a kérdés kezelését nemzeti hatáskörben kívánja tartani.