Szigorúbb ellenőrzés után lehet az USA-ba repülni

Fotó: AFP / PASCAL PAVANI

-

Az új intézkedések naponta mintegy 325 ezer utast érintenek.


Szigorúbb biztonsági intézkedések lépnek életbe csütörtöktől az USA-ba tartó, illetve onnan induló légi járatokon. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) szerint az új intézkedések értelmében az USA-ba induló járatoknál az utolsó felszállóhelyen megszigorítják az ellenőrzést, és a beszállás előtt mind az utasfelvételnél, mind a kapuknál újra kikérdezik az utasokat.

Az új intézkedések naponta mintegy 325 ezer utast érintenek a körülbelül 2000 kereskedelmi járaton, amely az USA Államok valamelyik légikikötőjébe érkezik.

Washington júniusban rendelte el, hogy nyolc közel-keleti és észak-afrikai ország 10 repülőterén tilos a laptopok és nagyobb elektronikai eszközök felvitele az Egyesült Államokba tartó repülőgépek fedélzetére. Ezt a korlátozást júliusban feloldották, és amerikai tisztségviselők bejelentették: a különböző légitársaságoknak 120 nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy felkészüljenek az új biztonsági követelmények teljesítésére.

Szerdán az Air France, a Lufthansa, az EgyptAir, a Cathay Pacific és az Emirates, a Korean Airlines, a China Airlines közölte, hogy készek a szigorú biztonsági intézkedések bevezetésére.

A TSA szóvivője a szigorításról csak annyit mondott, hogy az USA "továbbra is együttműködik partnereivel a globális légi biztonság és az utazóközönség épségének garantálásában".