Szigorodhat a határőrizet a schengeni külső határon

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

Jövő márciustól már nem csak fél szemmel néznek rá a határőrök az útlevélre.


Az Európai Unió belügyminiszterei pénteken találkoznak, hogy megvitassák, hogyan vezetnek be szigorúbb ellenőrzést a schengeni övezet határain. A Reuters hírügynökség által megszerzett dokumentum szerint azonnali hatállyal meg fogják kezdeni a rendszerszerű és összehangolt határellenőrzés megvalósítását. A szigorított vizsgálatok azokra is kiterjednek majd, akik szabadon mozoghatnak Európában. A döntés Franciaország terrortámadás utáni kérésére született válasz.

A schengeni országok polgárainak arra kell felkészülniük, hogy az eddigi vizuális ellenőrzés – magyarul: a határőr ránéz az igazolványra – helyett adatbázisba is rögzítik, illetve ellenőrzik, hogy szerepelnek-e rendőri nyilvántartásokban. Azaz többet kell majd várni a határállomásokon. A belépési pontokat 2016. márciusáig kell összekötni az Interpol rendszerével. Emellett feladat még határállomások felkészítése az útlevelek automatikus beolvasására.


Passkontrolle, bitte!


Végül az is szerepel a dokumentumban, hogy az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex erősebb jogosítványokat kapna a terrorizmus elleni harcra. A tanácsülést előkészítő iratban további feladatként jelölik meg a terrorizmus pénzügyi hátterének felszámolását, a hírszerzési információk hatékonyabb megosztását és a fegyverek forgalmának jobb ellenőrzését is.

A belügyminiszterek szeretnék azt is, hogy a rendészeti szervek szélesebb körben férjenek hozzá a légitársaságok által kezelt utasadatokhoz. Ez ellen viszont az EU-s törvényhozás régen hadakozik, mert ellentétesnek vélik az adatvédelmi elvekkel.

Egy másik, határokra vonatkozó ötlet is felmerült november 19-én a holland parlamentben. A bevándorlók és menekültek jobb ellenőrzésére egy mini-schengeni övezetet akar létrehozni a keleti EU-tagok kihagyásával. Bár a terv ellentétes az EU szabad mozgásra vonatkozó alapelvével, egyelőre nem tiltakozott ellene senki az Európai Bizottságban – írja a Reuters. Thomas de Maiziere német külügyminiszter a hírügynökség kérdésére azonban azt mondta, hogy a schengeni övezet egyben tartása fontos cél, ezért a mini-schengen tervért nem lelkesedik a német vezetés.