Szigorítottak a menekültek azonosításán Szerbiában és Horvátországban

Fotó: AFP / Rene Gomolj

-

Jegyzék készül a menekültekről Szerbiában, és maximalizálták azt is, hányan mehetnek vonattal Szerbiából Horvátországba.


Az új évben sem csökkent a Horvátországba érkező menekültek száma, szilveszter éjszaka óta 7 ezren lépték át a szerb–horvát határt – közölte a horvát belügyminisztérium a honlapján. A tárca adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.


A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy új szabály lépett érvénybe január elsejétől a migránsok szállítását illetően a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Sidben felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a migránsok pontos neve és származási országa, továbbá a horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940 migráns szállhat fel. Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt. A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak – írta a lap.

Szlovénia a múlt héten a migránsok szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok migráns fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek.

Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter újságíróknak azt mondta: Szerbia számára nem okoz gondot az új szabály betartása, tekintettel arra, hogy ilyen lista készül Presevóban, a macedón–szerb határon, ahol minden migráns megfelelő dokumentumot kap.

Eközben Milan Brglez, a szlovén parlament elnöke szombaton a Vecer című napilapnak adott interjújában élesen bírálta a leköszönő horvát kormány menekültpolitikáját.

„Kevesen vannak, akik úgy vélik, hogy a kerítés teljesen megvédhet minket” – mondta a házelnök, majd hozzátette: azért kezdtek az építésébe, hogy másokat is rákényszerítsenek arra, hogy foglalkozzanak a kérdéssel. „A kerítésnek motiválnia kellett volna a horvát kormányt, hogy még jobban együttműködjön Szlovéniával, és védje a schengeni határokat (...) ehelyett tiltakozó jegyzékeket küldtek Ljubljanának, és feljelentették Szlovéniát az Európai Bizottságnál” – húzta alá.

Brglez kifejezte óhaját, hogy a szlovén kormány mielőbb tárgyalásokba kezdjen az új horvát kormánnyal a migrációs válság kezelését illetően. Szerinte Zorán Milanovic volt kormányfő „nem volt konstruktív” partner, kijelentéseivel pedig csak rontott a két ország viszonyán.