Szigoríthatják a SIM-kártyák eladásának feltételeit

-

Még nem tudni, törvénymódosítással vagy máshogy bírják rá a szolgáltatókat a változtatásra.


Rövid időn belül szigorítják, milyen feltételekkel juthat valaki nagy mennyiségű telefonos SIM-kártyához – írja a Magyar Idők. A lap belügyminisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a kormány, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a mobilszolgáltatók között, és a kabinet napokon belül konszenzusos javaslattal áll elő az ügyben. Nem lesz egyszerű a megegyezés, mert a szolgáltatók abban érdekeltek, hogy minél több kártyát értékesítsenek. Egy SIM-kártya ára 1500-2000 forint körül van, így a lap szerint a "T-Mobile akár 300 milliós bevételhez is juthatott a visszaéléssel vásárolt kártyák révén”.

A Magyar Idők szerdán írt arról, hogy egy hajléktalan nevére szervezett bűnözői körök 200 ezer T-Mobile SIM-kártyát vásároltak, és azok egy része a terroristasejtek tagjainál kötött ki.

Változások, azaz szigorítások biztosan lesznek, állították a lap forrásai. A miniszterelnök, a kormány több tagja és a terrorelhárítás vezetői azt vizsgálják, hogy a hírközlési törvény módosítása szükséges-e, vagy egyéb módon kötelezik a szolgáltatókat arra, hogy hasonló esetekben miként járjanak el.