Szigorítás, gyorsítás – itt a német kormány menekültügyi reformja

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-

Angela Merkel kancellár kabinetje elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette a menekültügyi rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatokat.


A menekültügyi eljárásról és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt módosító javaslatok az eljárások felgyorsítását szolgálják, a menekültügyi rendszerből igyekeznek kiküszöbölni azokat az úgynevezett „rossz ösztönzőket”, amelyek vonzzák a védelemre nem szoruló embereket, enyhítik a tartományok pénzügyi terheit, segítik a menekültek jobb integrációját és a menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését.

A kormány továbbá elkülönített 5 milliárd eurót a menekültválság 2016-ban adódó költségeinek fedezésére, és 2018-ig felfüggesztett néhány építésügyi előírást, hogy gyorsabban alakíthassanak ki újabb menekültszállásokat.

A javaslatokat a tartományokkal az előző héten kötött megállapodás alapján készítették elő, és elfogadásukra előrehozták az eredetileg szerdára tervezett kormányülést. Az indítványokat gyorsított eljárással tárgyalja a törvényhozás mindkét háza (Bundestag, Bundesrat). A kormánykoalíció a tartományokat képviselő Bundesratban az ellenzék támogatására szorul. A tervek szerint az új szabályok november 1-jén lépnek életbe.


Merkel a menekültek szervezeteivel is találkozott