Szigorítanák a SIM-kártya-vásárlást

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Noha minden bizottsági tagnak volt ötlete, miként kell szigorítani a törvényeket, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén érdemi előrelépés nem történt a SIM-kártyák ügyében.


Információink szerint az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők nagyon aktívan érveltek a távközléssel kapcsolatos egyes jogszabályok szigorítása mellett.

Mint ismeretes, az elmúlt hetekben derült ki, hogy egy eddig ismeretlen – feltehetően bűnözői – csoport a magyarországi mobilszolgáltatóktól összesen 200 ezer darab feltölthető SIM-kártyát vásárolt. Ezeknek az eszközöknek a lényege, hogy a legolcsóbb beszerezni azokat, majd egy-két hívás lebonyolítása vagy üzenet elküldése után eldobhatóak, miközben a használójuk beazonosíthatatlan marad, vagyis nem lehet ezt a kommunikációt ellenőrizni, lehallgatni. A hírek szerint ebből a kontingensből kerültek kártyák Magyarországon átutazó terroristákhoz is.

Először a kormány nemzetbiztonsági kabinetje kezdett párbeszédet a szolgáltatókkal arról, miként lehet elejét venni annak, hogy hamis – ez esetben egy hajléktalanhoz tartozó – adatokkal ilyen mennyiségű SIM-kártyához juthasson bárki. Szerdán a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is ezt a kérdést járta körül. Úgy tudjuk, nem merült fel az ülésen Németh Szilárdnak, a testület fideszes alelnökének korábbi ötlete, miszerint minden állampolgár számára 5 darabban maximálnák a birtokolható SIM-kártyák számát. Ettől függetlenül számos elképzelés hangzott el arról, miként lehetne szűkíteni a most jelen lévő biztonsági rést.

A testület – és a titkosszolgálatok – számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ilyen típusú kártyákat azonnal használni lehet, amint betették azokat egy telefonba, regisztrálni – vagyis a használó adatait megadni – azonban csak később kell.

Informátorunk szerint a probléma valójában jogilag megoldhatatlan. Ugyanis ha csak 5 percnyi, technikai átfutási idő is a használó rendelkezésére áll, máris lebonyolíthatja azt az egy hívást, amiért megvette a SIM-kártyát. Amennyiben viszont a használatot regisztrációhoz kötik, vagyis az adatok megadása nélkül nem lehet üzenetet sem küldeni, akkor azok, akik ilyen eszközöket akarnak, külföldről fogják beszerezni őket. Szakértőnk szerint ameddig az egész Európai Unióban nem lesz érvényben nagyon szigorú szabályozás, addig ezt a problémát nem lehet megoldani, legfeljebb a bűnözők dolgát kicsit megnehezítheti a jogalkotó.

Forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy sem a kormányzat, sem a bizottság nem derített fényt arra, hogy kik állnak a vásárlások mögött, és milyen célból ruháztak be ennyi SIM-kártyára. Márpedig ha utána számolunk, nem kis összegről van szó. A legolcsóbb feltöltőkártya 1800 forint, ebből pedig 200 ezer darab az 360 millió. Ennyit szánt valaki valamiért erre a beruházásra néhány hónap leforgása alatt. Forrásunk szerint egyszerű bűnözői csoportok ritkán hagyják, hogy tőkéjük bizonytalan kimenetelű üzlet raktárkészletében álljon.

Úgy tudjuk, hogy a szerdai bizottsági ülésen a jelen lévő titkosszolgálati tisztviselőktől nem kértek a politikusok az ügy hátterére vonatkozó információkat.


Ugyancsak kérdés, pontosabban kérés nélkül hagyták immár hónapok óta a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai a letelepedési kötvények ügyét. Az MSZP és a Jobbik az elmúlt hónapokban élesen bírálta a kötvények rendszerét, részben azért, mert a vásárlók kötelező nemzetbiztonsági ellenőrzése ellenére is jutottak magyarországi tartózkodási engedélyhez ily módon bűnözők. Ennek ellenére – bár joguk lenne rá – egyetlen alkalommal sem ellenőrizték szúrópróba-szerűen, hogy az átvilágítások milyen alapossággal történtek meg, nem kértek be anyagokat a szolgálatoktól a kötvényvásárlókkal kapcsolatban. Az ellenzéki politikusok ezt a kormánypárti többség jóváhagyása nélkül is megtehették volna.