Szigetvári megerősítette, hogy Molnár Zsolt védte a Fideszt

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Molnár Zsolt az MSZP kampányfőnöke visszafogta a Fidesz-ellenes kampányt, sőt, a Menczer-ügy miatti vitájuk miatt Molnár meg is fenyegette őt, amit rosszul viselt - nyilatkozta Szigetvári Viktor az Együtt-PM vezetője az Indexnek adott interjúban. Beszélt arról is, hogy Bajnai Gordon a háttérbe vonul, míg neki vezető ambíciói vannak az Együtt-ön belül.


A politikus az interjúban megerősítette, hogy Bajnai Gordon nem kíván mindennapi szinten részt venni a pártja irányításában, ami az ő személyes döntése. Arra a kérdésre, hogy mi volt a három oka a 2012-ben meghirdetett kormányváltó terveik hol kudarcának, Szigetvári azt felelte: először az LMP felkérése 2012 októberében, másodszor az MSZP rövid és középtávon sikeres, de hosszabb távon jól láthatóan önmaga számára is katasztrofális hatalmi stratégiájának a benyelése, harmadszor pedig az, hogy 2013 végén, október 23-a után már nem találták a megfelelő kiutat. “Bajnai Gordonnak 2012-ben érvényes stratégiai javaslata volt a balközép pártok számára, hogy hogyan lehet megkísérelni egy relatíve nagyobb többséget. Biztos vagyok benne, ha inkább tudtuk volna mi érvényesíteni az akaratunkat, akkor ma több szavazója lenne ennek az oldalnak. Balfaszok voltunk, nem sikerült, mert belehúzott az Attila egy ügyes, de végül az MSZP-t is tönkretevő hatalmi játékba” - mondta Szigetvári Viktor. Molnár Zsolttal kapcsolatban elmondta: személyes konfliktusa volt az MSZP kampányfőnökével a fideszes Menczer Erzsébet ingatlanügyével kapcsolatban és egy ponton meg is fenyegette őt Molnár Zsolt. “Az biztos, ha a Fidesz ebben az országban Bethlen–Peyer-paktumot tervezett erre a ciklusra, a peyerista szerepre valószínűleg az MSZP volt kinézve. De az elmúlt napok eseményei azt mutatják, Bethlen–Peyer-forgatókönyv döntően azért nem tud megvalósulni, mert Peyer azelőtt elesett a harcban, hogy eldöntötte volna, akar-e új paktumot kötni, vagy sem” - mondta Szigetvári Viktor.


Mi az a Bethlen-Peyer-paktum:

Peyer Károly a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke és a gróf Bethlen István vezette ellenforradalmi kormány 1921. dec. 21-én kötött titkos egyezménye. A Bethlen-Peyer-paktumban az MSZDP lemondott a politikai sztrájkokról, a köztársasági propagandáról, a postások, a vasutasok, a közalkalmazottak szervezéséről és korlátozta agitációját a földmunkások körében, s vállalta, hogy a nemzetközi porondon népszerűsíti a Horthy-rendszer külpolitikai törekvéseit. Viszonzásul a kormány a szabadságjogok bővítését, a bérek és egyéb gazd. kérdések rendezését és az MSZDP és a szakszervezetek működési feltételeinek biztosítását ígérte. A Bethlen-Peyer-paktumból következett, hogy az MSZDP feladva passzivitását, részt vett az országgyűlési választásokon és visszatért a parlamentbe. A Bethlen-Peyer-paktum nagy felháborodást váltott ki a magyar és a nemzetközi munkásmozgalomban. A paktum egyik hozadéka a szociáldemokraták számára az volt, hogy a nagy rivális Kommunisták Magyarországi Pártja továbbra is illegalitásba kényszerült, vagyis az MSZDP és szatellitszervezetei a baloldalon egyeduralkodóvá válhattak egészen a párt Magyarország német megszállását követő betiltásáig.