#szigetrecycling: Zöldnek lenni menő! (X)

-

A Sziget a kezdetektől fontosnak tartja a fenntartható fesztiválozást, idén azonban hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval segítik a környezettudatosság népszerűsítését a látogatók körében. Vezérelvük az újrahasznosítás, de számos fontos területen igyekeznek jó példákkal segíteni és aktív közreműködésre serkenteni a rendezvény résztvevőit.


A szervezők minden korábbinál hangsúlyosabb programtervvel rukkoltak elő a Hajógyári-sziget és környezete megóvása érdekében. A három alappillérből álló program szemléletformáló kommunikációs akciókkal, a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelésével és partnerségi akciókkal kívánja elérni a kitűzött környezetvédelmi célokat.

A fesztivál helyszínére három Recycling Centert fognak telepíteni, ahol alu/PET hulladékok, elektronikai hulladékok és kimerült elemek gyűjtésére lesz lehetőség. Mindhárom pontot újrahasznosított bútorokkal rendezik be, és az újrahasznosítás jegyében upcycling design- és reparáló műhelyeket indítanak, ahol iparművész fiatalok a szigetlakók megunt, elszakadt, eltört tárgyait alakítják át valami újdonsággá. Sátorból divatos fesztiválkiegészítő? Bármi megtörténhet! Ezeken a gyűjtőpontokon kívül további 6 kempingrecepción lehet leadni az üres sörösdobozokat és PET-palackokat ajándékokért cserébe.


Fotó: Sandor Csudai Photography


Az ösztönzést segíti, hogy mindenki, aki részt vesz valamilyen újrahasznosítási tevékenységben, a #szigetrecycling hashteg használatával merchandisingbónokat, kitűzőket és almát kaphat ajándékba. A legjobban teljesítő szponzorok és céges partnerek pedig Zöld díjat nyernek.

Ezenkívül az összes árustól kizárólag papírzacskókban vásárolhatunk majd, de úgy tűnik, a műanyag evőeszközök és tányérok kora is le fog áldozni. Helyette komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében: például fából készült villával, papírtányérból ehetjük majd a streetfood ételeket.


Fotó: Sandor Csudai Photography


A szelektív hulladékgyűjtésre sem lesz kifogás többé az, hogy „kilométereket kell gyalogolni a gyűjtőkonténerekhez”. A helyszínen 100 db gyűjtőt helyeznek ki a fesztiválozók számára a közönségforgalmi részeken, de az üzemi területeken (étkeztetőhelyeken, kocsmákban, backstage-ekben, dolgozói területeken, technikai bázison, csomagmegőrzőknél, pénztáraknál) is lesz lehetőség a hulladékot szelektíven gyűjteni. A szervezők további 100 db csikkgyűjtő hordót is felállítanak szerte a Szigeten, és a hagyományos szemétgyűjtőkből is az eddiginél több, mintegy 500 db lesz a fesztivál területén.

Az újrahasznosítás gondolatához és a Sziget humanitárius szellemiségéhez kapcsolódik a szervezők tavaly indított kampánya, melyben arra kérik a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába érkező menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni. A fesztivál szervezői az utolsó napon hátrahagyott kempingeszközöket önkéntesek bevonásával összegyűjtik, és jótékonysági szervezeteknek adják át.