Szigetet venne a menekülteknek egy egyiptomi milliárdos

-

Az olasz és a görög kormányt győzködné, hogy adjon el neki egy elhagyatott szigetet a Földközi-tengeren. Több százezer menekültet telepítene be.


Szokatlan felajánlással enyhítené a kialakult menekültválságot egy egyiptomi milliárdos. Naguib Zavirisz egy egész Földközi-tengeri szigetet venne a bajba jutott embereknek.

„Görögországtól vagy Olaszországtól vásárolnék egy szigetet, kikiáltanám a függetlenségét, oda vinném a menekülteket, és munkahelyeket teremtenék nekik, ők pedig felépíthetnék az új otthonukat” – írta Twitteren a vállalkozó, aki meg van győződve arról, hogy a terve megvalósítható, hiszen tucatnyi elhagyatott sziget van, ahol több százezer menekült élhetne.Zavirisz egy tévés interjúban később arról beszélt, hogy kész elővezetni a terveit a görög és az olasz kormánynak. Becslései szerint legfeljebb 90 millió euróba kerülne egy sziget, de ennél fontosabbnak tartja a befektetést az infrastruktúrába. A milliárdos elismerte, hogy nehéz lesz meggyőznie Olaszországot és Görögországot. Ha mégis összejönne, a terve lehetővé tenné, hogy legalább emberséges elbánásban részesüljenek a menekültek, mert szerinte most úgy bánnak velük, „mint az állatokkal”.