Szicília a menekültek új célpontja, napi 2000 ember érkezik a szigetre

Fotó: citizenside / CITIZENSIDE/Antonio MELITA

-

90 százalékkal nőtt a menekültek száma egy év alatt.


A kiújuló líbiai polgárháborús helyzet, a balkáni út részleges lezárása és a jó idő miatt egyre többen keresik megint Olaszországon keresztül a menekülési útvonalat. Mivel a Földközi-tengeren Szicília a következő olyan szárazföld, amely még terhelhető Málta és Lampedusa után, ezért a migránsok, köztük a menekültek ezrei érkeztek az "Új Leszbosz"-nak hívott szigetre az elmúlt negyedévben - áll a Daily Mail hosszú, fotós riportjában.

A Szicíliában partot érő migránsok száma az elmúlt három hónapban 90 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Csak az elmúlt három napban 6000 új menekült érkezett. Sőt, az egész Olaszországba érkező migráció 90 százalékát most már Szicília fogadja.Nincs munka

A Daily Mail riportja egy olyan menekültcsoportról számol be, amelyet a líbiai partoktól 30 mérföldre vettek fel európai katonai hajók. Néhány menekültet a lap meg is szólaltatott.

A 23 éves ghánai pék, Christian azt mondta, hogy nincs számára munka odahaza. "Megpróbáltam munkát kapni Líbiában, de nem sikerült, így nem volt más választásom, minthogy Olaszországba jöjjek még úgy is, hogy a barátnőm terhes az első gyerekünkkel" - nyilatkozta. Egy másik ghánai férfinak volt Líbiában munkája és az abból félretett pénzből jött át Olaszországba.

"Ahonnan jövök, ott nincs jelen a Boko Haram, de munka sincsen" - mondja már a 39 éves nigériai Joe, majd hozzátette, hogy azért ment Líbiába, mert azt gondolta, ott majd tud dolgozni. "Líbia kemény volt" - panaszkodott.


Életveszélyes vállalkozás

"A múlt csütörtök óta a hajóm 1650 migránst hozott a menekültállomásra" - mondja már a 45 éves norvég Torger Brenden kapitány. "Ez egy kisebb norvég város lakosságának felel meg, és mindez egyetlen hét alatt. És a migrációs idény még el sem kezdődött. Ez elképesztő tömeg" - nyilatkozta a lapnak.

A migránsok apró, egyterű lélekvesztőkben kelnek neki az útnak, egy egyensúlyát vesztő ember is képes lenne őket felborítani, miközben semmiféle védőfelszerelés, úszómellény nincs náluk. A félelemtől és a szorongástól pedig sokan a jobb helyekre akarnak tolakodni a csónakokban, ami sokszor verekedéshez vezet a nyílt tengeren.

"Lehet, hogy a jelenlétünk sok menekültet még bátorít is az útra kelésre" - mondja a lapnak Brenden, de hozzáteszi, hogy a nagyobb politikai összefüggésről nem tiszte beszélni. "Mindenesetre 1000 életet megmenteni egy nap alatt, az kifejezetten jó érzés" - mondja.


Méltatlan körülmények

A hatóságok nehezen tudják kezelni a helyzetet. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet elhagyta a migránsok elsőszámú partra szállási pontját, Pozzallót, mert a hirtelen jött igények és a szűkös erőforrások miatt nem bírták már ellátni a munkájukat.

"A túlzsúfoltság, a hivatalos információk teljes hiánya, a védelem hiánya, a bizonytalanság és méltatlan körülmények nem változtak az utóbbi időben" - nyilatkozta Stefano di Carlo,

A fejetlenség és a felfordulás ellenére az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint Szicíliában még mindig jóval kevésbé kaotikus állapotok uralkodnak, mint Leszboszon és a menekültek érkezését rendesen kezelik a helyi erők. Csakhogy az elmúlt három napban érkezett 6000 új menekült által okozott helyzettel már így is alig tudnak megküzdeni a helyiek. De többen mégis úgy látják, hogy sürgősségi vészhelyzet alakult ki, főként Pozzallo kikötővárosában.A Szicíliába érkező migránsok nagy része afrikai, főként Ghánából, Nigériából, Gambiából, Nigerből, Elefántcsontpartból és Beninből érkeznek. Ugyanakkor a balkáni út lezárása miatt egyre többen gondolják, hogy nagyon sok szír menekült is csatlakozik majd hozzájuk. Ez a következő hónapban már ki is derülhet.