Szexuális zaklatás miatt küldte el Martont a kanadai színház

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

Két éve két áldozata jelentkezett az intézmény vezetésénél. Az együttműködést azonnal megszakították.


Marton László, a Vígszínház elbocsátott főrendezője Kanadában is zaklatott nőket – írja az Origo. A Canadian Press szerint Marton ottani vendégrendezésekor, 2015 végén a színház egyik tagja nyújtott be panaszt, majd előkerült egy másik sértett is. A színház szerint azért nem tettek további lépéseket és azért nem árulnak el részleteket, mert az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat.

"Két éve egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen meg kellett szakítani" – írta közleményében a Soulpepper Theatre Company.

Marton különösen büszke volt külföldi sikereire, életrajzi könyvében ezekről hosszan beszél. A torontói Soulpeppernél fél tucatszor rendezett és az akadémiájukon is tanított – írja a 444.

Magyarországon először Sárosdi Lilla beszélt arról, hogy Marton zaklatta. Később további – egyelőre név nélkül nyilatkozó – áldozatok mondták el történetüket.