Szexuális erőszak, lelki terror a kaposvári gyerekotthonban

Fotó: BSIP / LISSAC

-


Személyi szabadság jogsértő korlátozása, pszichológusi létszámhiány, terror a gyerekek között, vetélés, szexuális erőszak, elégtelen élelmezés. A Magyar Nemzet szerint ezt tartalmazza a viselkedési zavaros gyerekeket gondozó Somogy Megyei Zita Gyermekotthonról készített jelentés. A gyermekotthonban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) vizsgálódott.

A dokumentum szerint az állami fenntartású intézmény nem zárt, a bekerülő gyerekek jelentős részét azonban egy hónapig nem engedik ki az otthonból, és a szüleikkel való találkozást is megtiltják nekik. A gyerekek egy része terrorizálja a többit, az erőszakos eseteket az intézmény sokszor késve jelenti. Az ombudsmani hivatal a gyermekvédelmi törvény módosítását kéri, mert szerintük indokolatlanul hosszú ideig korlátozható a gyerekek személyes szabadsága az otthonokban.

Az egyik bentlakó szerint „ütni kell, hogy elfogadjanak”, itt mindenkit piszkálnak, aki új, vagy nem áll ki magáért. Egymás cukkolása, szekálása rendszeres, ezt nem minden gyermek tudja jól kezelni. Több dolgozó is jelezte, hogy súlyos probléma adódhat abból, amikor egy-egy olyan gyermek kerül vissza az otthonba, aki időközben büntetés-végrehajtási intézményben is volt. Ők sokszor terrorban tartják a többieket.

Az intézményben szexuális erőszak is történt: az egyik fiú arra kényszerített egy másikat, hogy orálisan kielégítse, illetve hogy análisan közösüljenek. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek, ám csak három héttel a cselekmény után. Ezzel egy időben vették fel az orvosi látleletet is, amely akkor persze már nem szolgált érdemi információval. A sértett gyermek később visszavonta, hogy megerőszakolták volna.

A helyi drogkereskedelem célpontjai kifejezetten a szakellátásban lévő gyermekek. Súlyosbítja a problémát, hogy mivel nincs pénzük, a gyermekek főleg a legolcsóbb szereket használják, ám épp ezek a legkárosabbak vagy leginkább kockázatosak. A növendékek számára nincs előírva fogamzásgátló szerek alkalmazása, így időről időre előfordul nem tervezett terhesség.