Szexrabszolgákat és japán katonai óvszereket mutat be az új múzeum

Fotó: Getty Images / Lintao Zhang / Getty Images / Lintao Zhang

-

A második világháború ázsiai szexrabszolgátt mutatja be a Sanghaji Normal Egyetemen múzeuma. 400 ezer ázsiai nőt vittek katonai bordélyokba.


A kiállított tárgyak között fényképek és azoknak az áldozatoknak a vallomásai, útlevelei sorakoznak, akik Japánba mentek, hogy keresetet nyújtsanak be a szexuális bűntények miatt.

A múzeum megnyitóján két áldozat, a 90 éves dél-kínai Csen Lian-cun és egy 88 éves dél-koreai nő is részt vett. Csen csak 13 éves volt, amikor három japán katona megerőszakolta. Három évvel később több másik lánnyal együtt elfogták és egy hajnani vigaszállomásra szállították. A második világháború idején közel 400 ezer ázsiai nőt kényszerítettek a japán katona bordélyokba.


Az áldozatok nagy része kínai és koreai volt, ma már mindössze 19 túlélő van Kínában.

A múzeum megnyitásával párhuzamosan egy emlékművet is felavattak. A két szoborból álló alkotás, amely Kínában elsőként állít emléket a vigasznőknek, egy koreai város adományaiból valósulhatott meg. A két szobor egy koreai és egy kínai lányt ábrázol, akik hagyományos öltözéket viselve, egymás mellett ülnek. A lányok ökölbe szorított kézzel merednek a távolba, kifejezéstelen arccal.

Ugyanezt az emlékművet állították fel tavaly októberben egy szöuli parkban. Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is áll olyan szobor, amely az ázsiai szexrabszolganőknek állít emléket.

A vigasznők ügye továbbra sem lezárt téma, mivel az áldozatok közül még ma is nagyon sokan hivatalos bocsánatkérést és illő kárpótlást követelnek Japántól. Tavaly decemberben Szöul és Tokió megállapodást kötött, amelyben a japán kormány bocsánatot kért, és elismerte felelősségét a történtekért, valamint egymilliárd jent (2,7 milliárd forintot) ajánlott fel a koreai áldozatokat támogató szöuli alapítvány számára.

Számos kínai, dél-koreai és indonéziai szervezet dolgozik azon, hogy az ázsiai szexrabszolganőkhöz kötődő dokumentumok felkerüljenek az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet-listájára.