Szevasztopol is Oroszországhoz csatlakozna

Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte / Europress/AFP/Filippo Monteforte

-

Az oroszok szinte teljesen hatalmuk alá kerítették a Krím félszigetet, miközben annak parlamentje népszavazást írt ki az Ukrajnától való elszakadásról. Az EU befagyasztotta Janukovics számláit, aki infarktust kapott, Obama pedig az oroszokat szankcionálná. Közben Szevasztopol is az oroszokhoz való csatlakozásról döntött.


00:15

Szevasztopol is csatlakozna Oroszországhoz

Szabó Dániel

Az UNIAN és az Interfax-Ukraina hírügynökségek jelentették, hogy Szevasztopol városi tanácsa rendkívüli ülésén határozott arról, hogy belépnének az Orosz Föderációba. A testület döntése indoklásában egy sor nemzetközi egyezményre hivatkozik, köztük az európai önkormányzati chartára. A krími válságban Szevasztopol sorsa kulcsfontosságú kérdés, mivel ott állomásozik az orosz Fekete-tengeri Flotta.


20:16

A NATO és az USA vadászgépeket küld Lengyelországba

Szabó Dániel

A NATO és az Egyesült Államok bővíti a katonai együttműködést Lengyelországgal és a balti államokkal. Tizenhat F-16-ost küldenek Lengyelországba, ahol a jövő hét elején hadgyakorlatot tartanak a Lask légibázisnál.


19:37

Obama: Nemzetközi jogot sért az ukrán népszavazás

Szabó Dániel

Nemzetközi jogot sértene, ha népszavazást tartanának a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról - közölte Barack Obama amerikai elnök. Obama leszögezte, hogy a Krímmel kapcsolatos bármiféle döntést csak az ukrán kormány részvételével lehet meghozni, és a területre be kell engedni a nemzetközi megfigyelőket, akik a napokban sikertelenül próbáltak belépni a félszigetre. „Az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók azt a célt szolgálják, hogy Moszkva megfizessen ukrajnai lépéseiért.  Washington és szövetségesei továbbra is határozottan ki fognak állni az orosz nemzetközi jogsértésekkel szemben - mondta el az amerikai elnök. Az Európai Unió is komoly következményekkel fenyegette meg Oroszországot, ha nem lép fel a krími feszültség enyhítése érdekében.


19:34

Ismét lehet nukleáris anyagot vinni Ukrajnába

Szabó Dániel

Ukrajnában csütörtökön ismét engedélyezték a nukleáris anyagok szállítását. A Roszatom orosz atomenergetikai jelezte, a tranzitnehézségek ellenére eleget tesz a kötelezettségeinek és leszállítja a külföldi atomerőművekbe a sugárzó anyagokat. Mihajlo Gasev, az ukrán állami nukleáris felügyelet főfelügyelője csütörtökön azt közölte, hogy „feloldották a nukleáris és más radioaktív anyagok Ukrajna területén való szállítására való tilalmat”. A korlátozásokat még január 28-án rendelték el, a feszült ukrán helyzet miatt. Orosz források szerint az ukrán atomerőművekben lévő üzemanyag-tartalékok a márciusi-áprilisi működésre elegendőek.


17:59

Közvéleménykutatás Ukrajnában

Baumann Zsófia

ukrajna_oroszország_egyesüljön

Ukrajna és Oroszország legyen egy ország? - közvéleménykutatás Ukrajnában, 2014 február 8-18.


17:24

NATO: a katonai beavatkozás nem opció

Baumann Zsófia

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Arszenij Jacenyuk ideiglenes ukrán kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján megjegyezte, Oroszország ukrajnai lépéseinek súlyos következményei vannak az euró-atlanti szövetség stabilitására és biztonságára. Ukrajna területi egysége, függetlensége és szuverenitása kulcsfontosságú, ezért felszólítják Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit és vonja vissza katonáit. Mindkét fél hangsúlyozta a helyzet békés megoldásának fontosságát. Jacenyuk hozzátette, Oroszország tette meg az első lépést, amikor bevonult a Krímre, ezért most neki kell megtennie az első lépést és vissza kell vonulnia. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna tervezi-e benyújtani csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, úgy válaszolt, „most nincs benne a látóterünkben”. Arszenij Jacenyuk és Anders Fogh Rasmussen, Brüsszel, 2014 március 6. Arszenij Jacenyuk és Anders Fogh Rasmussen, Brüsszel, 2014 március 6.

16:02

Letartóztatták az oroszbarát tüntetések vezetőjét

Baumann Zsófia

Pavel Gubarevet donyecki lakásában fogták el, számoltak be a BBC riporterei. A helyi üzletember vezette a Moszkva-barát tüntetéseket a városban és az „emberek kormányzójának” kiáltotta ki magát.


15:45

Kanada is csatlakozik a szankcionáló államokhoz

Baumann Zsófia

Stephen Harper kanadai miniszterelnök bejelentette, korlátozó intézkedéseket vezet be Oroszország és a volt ukrán kormány néhány tagja ellen, számol be a Pravda angol nyelvű verziója. Azt, hogy milyen jellegű intézkedésekről van szó, még nem hozták nyilvánosságra. Harper hozzátette, Kanada felfüggeszti részvételét az Orosz-Kanadai Kormányközi Gazdasági Bizottságban is, melyet a két ország között gazdasági kapcsolatok megerősítésérért hoztak létre.


15:39

Asszad Putyin mellett áll

Baumann Zsófia

Bassár el-Asszad szír elnök támogatásáról biztosította orosz kollégáját, derült ki egy, a szír Szana hírügynökség által nyilvánosságra hozott távirat szerint. Asszad egyúttal az ukrán helyzet „átgondolt és békés megközelítését” szorgalmazta, miközben elítéli a szélsőség erők tetteit és a terrorizmust.


15:31

Kerry: él a vízumkorlátozás

Baumann Zsófia

Azonnali vízumkorlátozást vezetett be az Egyesült Államok az ideiglenes ukrán kormány legitimitását aláásó orosz és ukrán személyekkel szemben - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter Rómában. A személyre szabott korlátozás mellett pénzügyi szankciók bevezetéséről is döntöttek a Fehér Házban. Ez az Ukrajna destabilizálásában - beleértve a katonai beavatkozást is - közvetlen szerepet vállaló, pontosan meg nem határozott személyek körére terjed ki. Kerry azt állítja: ha kell, Washington további lépéseket is tehet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az orosz-ukrán válság nem enyhül. Az Egyesült Államok továbbra is érvényben tartja azt a beutazási korlátozást, amelyet nemrég az ukrajnai emberi jogi visszaélésekkel és politikai elnyomással vádolt személyek ellen vezetett be. Vlagyimir Putyin orosz elnök nincs az utazásban korlátozott személyek listáján, mivel az szokatlan és rendkívüli intézkedés lenne, jegyezte meg egy amerikai diplomata.


15:28

Jacenyuk: a krími referendum illegális

Baumann Zsófia

Ukrajna ideiglenes miniszterelnöke Brüsszelben nyilatkozott újságíróknak. Azt mondta, a krími parlament döntésének, mely szerint népszavazást írnak ki március 16-ra arról, hogy a félsziget Oroszországhoz tartozzon-e, semmilyen jogi alapja sincs. Jacenyuk később a mai nap folyamán Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral is találkozik.


14:37

Fegyveresek tartóztatták fel az EBESZ megfigyelőit

Baumann Zsófia

Az EBESZ 42 tagú nem fegyveres katonai megfigyelő misszióját, melyet Ács Gábor, a Magyar Honvédség alezredese vezet, ismeretlen fegyveresek tartóztatták fel - az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrása szerint. „Két, fegyveres férfiakból álló csoport, nagyon profik, megakadályozta, hogy belépjenek (a Krím területére)” - mondta a nyugat-európai diplomata. „Feltartóztatták őket, de ők nem fordultak vissza” - tette hozzá.


14:19

Csütörtök délelőtt történt

Baumann Zsófia

A Fehér Ház közleményben jelentette be, hogy Barack Obama elnöki határozatot írt alá, melyben a szankciókat helyez kilátásba azon személyek számára, akik tevékenységükkel aláássák Ukrajna demokratikus átrendeződését, veszélyeztetik Ukrajna békéjét, biztonságát, stabilitását, szuverenitását és területi egységét. Mindez azután történt, hogy reggel az EU bejelentette, Viktor Janukoviccsal együtt 18 ukrán személynek befagyasztották az Európai Unióban elérhető vagyonát. Az EU „fekete listáján” szerepel még Janukovics Olekszandr és Viktor nevű fia, valamint a rezsim számos egykori minisztere, vezető tisztségviselője – köztük Mikola Azarov korábbi miniszterelnök, Viktor Psonka, a volt legfőbb ügyész, valamint Olekszandr Jakimenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt vezetője. A volt miniszterek közt Vitali Zaharcsenko volt belügyminiszter a legprominensebb, rögtön Janukovics exelnök után következik a névsorban. Az elűzött ukrán elnök egyébként egy orosz lap értesülései szerint infarktus gyanújával kórházba került. Reggel a krími parlament elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz. A parlament eldöntötte azt is, hogy március 16-án népszavazást fognak tartani a jelenleg Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról. A szavazásra jogosultaknak két kérdést tesznek fel. Az első: támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig az, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását. Közben a Krím félszigetet szinte teljesen hatalmuk alá kerítették az orosz fegyveres erők. Mára virradóra az orosz hadiflotta elsüllyesztette két saját hajóját a félsziget egyik öblének kijáratában, hogy megakadályozza az ukrán flotta egy részének kifutását a Fekete-tengerre. Szinte az összes katonai és haditengerészeti bázist is orosz fegyveresek őrzik.