Szétszedik a civilek a kormány költségvetését

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

A költségvetési költekezést kérik számon a kormányon a következő hetekben a civil szervezetek. Lesz-e elég pénz az óvodások és bölcsődések ingyenes étkeztetésére? Tartalmazza-e jövő évi költségvetés a paksi bővítésre felvett orosz hitel költségeit? Jut-e más egyetemre is annyi, mint a közszolgálatira? 17 civil szervezet összehangoltan ellenőrzi a kormány most készülő jövő évi költségvetését.


Nagykoalíciót hozott össze a Költségvetési Felelősségi Intézet a civilekből. Az a céljuk, hogy ezentúl ne lehessen megalapozatlan számokat vagy érthetetlen szövegeket olvasni a költségvetési törvényben. Az intézet vezetője, Romhányi Balázs azt mondja, hogy a büdzsé már pusztán attól nem megalapozott, hogy előbb készül el, mint az adótörvények. Márpedig ez utóbbiakat csak őszre ígéri a kormány, míg a költségvetést idén már a nyári parlamenti szünet előtt el akarja fogadtatni az Országgyűléssel.


A Civilek a költségvetésről projekt résztvevői olyan eljárásrendet javasolnak a kormánynak, hogy csak olyan költségvetési törvényjavaslatot lehessen benyújtani a parlamentnek, amely a benyújtás pillanatáig kihirdetett törvényekkel összhangban van. Vagyis nem utólag alakítják a büdzséhez az oktatást, az egészségügyet vagy a szociálpolitikát.

A projektben résztvevő Roma Oktatási Alap arra akar rákérdezni, hogy vajon megvan-e a fedezet a 3 éves kortól kötelező óvodáztatásra, valamint az ingyenes étkeztetésre.

A Magyar Szegénységellenes Hálózat azt vizsgálja, hogy ha a közfoglalkoztatásban foglalkoztatottaknak mindössze 10 százalékát tudják visszavezetni a munkaerőpiacra, akkor milyen egyéb foglalkoztatáspolitikai eszközökre fordít pénzt jövőre a kormány.

A Gyerekesély Egyesület azt nézi meg, hogy milyen egyenlőtlenségeket eredményez, hogy a családi pótlék összege 2008 óta változatlan, miközben a családi adókedvezményt a legszegényebbek nem tudják igénybe venni.

Az Energiaklub Paksra fog fókuszálni, azt vizsgálja, hogy mekkora terhet jelent a jövő évi költségvetésben az atomerőmű bővítése, mennyi pénzt szánnak a beruházócég feltőkésítésére, a Roszatom költségeire és a kapcsolódó államapparátusra.