Szétszakadt az MSZP a budapesti olimpia ügyében

Forrás: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az MSZP-frakció hétfői ülésén tárgyalta a 2024-es budapesti olimpia megrendezésének kérdését, és az a többségi álláspont alakult ki, hogy nem támogatja azt – mondta Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese, amikor az MTI arról faggatta, miért hangoztatta fenntartásait a képviselőcsoport szónoka a parlamenti vitában. Korábban mind Botka László, mind pedig a fővárosi MSZP-frakció és az MSZP Országos Központja is támogatta a budapesti olimpia megrendezését. De egyelőre mindenki azt gondolhat, amit akar, Kunhalmi Ágnes még a törvényhozási voksolásnál is felmentést kap a frakciófegyelem alól. A párt elnöksége holnap tárgyal az olimpiáról.


A párt képviselőinek eltérő megnyilvánulásait firtató kérdésre Gőgös Zoltán azt mondta, a Fővárosi Közgyűlésben ülő két szocialista képviselőnek önálló döntési joga van, a parlamentben azonban a frakciónak kell határoznia. Közölte, a hétfői frakcióülésen az a többségi álláspont alakult ki, hogy nem támogatják a 2024-es olimpia budapesti megrendezését, mert ennél számos fontosabb dolog van. Nem lehet olimpia rendezéséről álmodozni még tíz év távlatában sem ott, ahol 4,2 millió szegény ember él – mondta.

Gőgös hozzátette, ettől eltérő álláspontok is lehetnek a pártban, ettől nem zárnak ki senkit. Kitért arra, hogy a frakció döntése alól lehet felmentést kérni a parlamenti szavazásra, tudomása szerint ezt Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke meg is tette, és felmentést kapott.

Az országos elnökség még nem foglalkozott a kérdéssel, mert nem volt a parlament előtt a javaslat, a most szerdai ülésen azonban várhatóan szó lesz erről – jelezte Gőgös Zoltán. Szerinte lehet, hogy a közgyűlési képviselők is átgondolják álláspontjukat, látva a 2017-es vizes vb megnövekedett költségeit, illetve azt, hogy az is „egy Garancsi-biznisz”.