Szétrohad a hazai súlyemelés

Fotó: / / /

-

Gyorséttermi menüvel szponzorált sportolókat, nem létező szerződéseket és négy általánost végzett elnököt talált a hvg.hu a Magyar Súlyemelő Szövetségnél.


„Aki érdekelt vagy haver, az nyilván nem szól, mások félnek, vagy csak nem akarnak balhét. Miközben szétrohad egy sportág” – mondta a lapnak Nagy Ákos sportmenedzser, korábbi olimpiai kerettag a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) körüli helyzetről.

A magyar válogatott az áprilisi Eb-n jó esetben egy olimpiai kvótát szerez, miközben Aján Tamás, a nemzetközi szövetség elnöke már a tavalyi vb után azt mondta: „képtelen megérteni”, miért nem tud a magyar súlyemelő-szövetség olyan helyzetet teremteni, hogy legalább megközelítsük a nemzetközi szintet.

A MSSZ elnöke, Dobos Imre sem tagadja, hogy nincs sok köze a súlyemeléshez, de a HVG forrásai szerint a megválasztásakor „neki volt pénze”, illetve nem is vállalta más a feladatot a 2004-es doppingbotrány után. Akkor Kecskés Zoltánt, Kovács Zoltánt és Gyurkovics Ferencet tiltották el.


Négy általános

A lap kérdésére Dobos elismerte, mekkora szerepe volt a pénznek abban, hogy a szövetség élére került: „Abban a helyzetben egy jó pályázat mellé nem ártott, ha van a pályázónak pénze, mert alap volt, hogy az legyen elnök, aki kifizeti az addig felhalmozott rettenetes adósságot.” Az elődeit szabálytalan gazdálkodással vádolta, mégsem „vizsgálta, hogyan jött létre ez a rendkívül nagy összegű hiány, mert az elnökségét megelőző informális beszélgetéseken ezt vállalta”.


Az elnök sportszakmai koncepciója olyanokból áll, mint „a sportág további fennmaradása, fejlődése” vagy az „MSSZ Web oldal további működtetése”. Az elnöki pályázatnak szánt önéletrajzában az iskolai végzettségeit furcsán elkenve jelölte meg, és amikor ezekre a HVG.hu rákérdezett, a kép semmivel sem lett világosabb, ugyanis Dobos írásban azt válaszolta: „négy általánossal rendelkezik”. Dobos nyelvtudást egyáltalán nem jelölt meg.


Nincs információ

A HVG állítja, a súlyemelő-szövetség átláthatatlan gazdálkodást folytat. A jelenleg elérhető utolsó mérlege alapján 2014-ben a szövetség több mint 87 millió forint központi költségvetési támogatást kapott, és ennek részletezéséből is egyértelmű, hogy bevételének döntő többsége közpénzből származik, többek közt a MOB-on keresztül járó támogatásból.

A közérdekű adatokról szóló jogszabályok és az MSSZ saját szabályzata is előírja, hogy a szövetség beszámolóit, közgyűlési jegyzőkönyvét, mérlegét közzé kell tenni többek közt saját honlapján. Ehhez képest az elmúlt évekből csak egy mérleget és egyetlen elnökségi ülés jegyzőkönyvét tette nyilvánossá; a legfőbb szerv, a közgyűlés üléseiről nincs információ, ahogy a felügyelőbizottság tagjairól sem.

Dobos a lapnak szóban is megerősítette, hogy a szövetség senkivel sem áll szerződésben, és nem volt hajlandó részletezni a szponzori hozzájárulásokat sem, a természetbeni adományokról pedig elmondta, hogy a Burger King étteremlánc évente kioszt több száz darab étkezési utalványt, ami „a sportolók körében rendkívül népszerű”, és „teljes menü vásárlására vonatkozik”.

Arra a kérdésre, hogy miért nem teszik ki a mérlegeket a honlapra, azt a választ adta: az előző főtitkár leváltása óta nem fizetnek a vezető tisztségviselőknek, amire „roppant büszkék”. Az elnök pedig „eddig egyetlenegy alkalommal sem vett fel útiköltség-térítést vagy más anyagi juttatást. Megengedheti magának, hogy válasszon egyet Mercedesei vagy BMW-je közül és annak költségeit fizesse”.