Szétrobbant a motorversenyző gumija menet közben

Fotó: AFP / JUAN MABROMATA

-

HÁTTÉR

Az összes hátsó gumit lecseréli a Michelin a MotoGP argentin futamán. Scott Redding örül, hogy élve megúszta az edzésen történteket.


Az összes hátsó gumit kivonja a forgalomból a Michelin a MotoGP Argentin Nagydíja előtt, és a vasárnapi edzésre, valamint a futamra egy új keverék használatára kötelezi a versenyzőket.

Egész hétvégén sokat panaszkodtak a motorosok a csúszós pályára, ahol szinte kezelhetetlenek a gépeik. A negyedik edzésen aztán Scott Redding Ducatiján szétrobbant a hátsó gumi. A brit versenyző szerencséjére egy egyenes szakaszban történt a baleset, így nem lett belőle komoly sérülés, de a hátának csapódó törmelék még így is csúnya sebet ejtett rajta.Nem először fordult elő hasonló a Michelinnel, a februári szepangi teszteken Loris Baz motorján durrant szét a gumi nagy sebességnél, a francia pilóta hatalmasat esett.

Szombaton lépett a cég: konzultált a csapatfőnökökkel és a MotoGP vezetőivel, és úgy döntöttek, az eredetileg leszállított közepes és kemény keverékek helyett mindenkinek új – ugyanolyan összetételű, de szilárdabb – gumikat adnak. Ezenkívül a futam előtti bemelegítés fél órával hosszabb lesz, hogy a pilóták és a mérnökök tudjanak alkalmazkodni az újhoz.

Redding az edzésen történt baleset után posztolt egy képet a hátáról, aztán rajthoz állt az időmérőn, bár „nyilvánvalóan az önbizalmam nem volt a maximumon, főleg a pálya azon részén, ahol a baleset történt”. A vasárnapi versenyt a 14. helyről kezdheti majd meg.Később a vb-címvédő Jorge Lorenzo is bírálta a Michelint: „Persze, hogy nem maradunk csendben, miután három motort is láttunk ugyanezzel a problémával. Alapos vizsgálatot remélünk, nem szeretnénk a jövőben hasonló veszélyeknek kitenni magunkat.”

A futam vasárnap 21 órakor kezdődik, a pole-ból Marc Márquez indul a gyári Hondával.


Az Argentin Nagydíj rajtsorrendje:
1. Marc Márquez, Repsol Honda, 1:39.411 perc
2. Valentino Rossi, Movistar Yamaha + 0.375 másodperc
3. Jorge Lorenzo, Movistar Yamaha + 0.533

4. Daniel Pedrosa, Repsol Honda + 0.600
5. Andrea Dovizioso, Ducati + 0.787
6. Andrea Iannone, Ducati + 0.861