Szétosztják a menekülteket, de Orbán elérte, amit akart

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

Olaszországból és Görögországból 40 ezer menekültet helyeznek át más uniós tagállamokba az elkövetkező két évben. Magyarország Bulgáriával együtt külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor, vagyis elképzelhető, hogy a 60 ezer menekültből egyetlenegy sem érkezik Magyarországra.


Hajnalba nyúló, heves vitákkal kísért munkanap végén az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy az elkövetkező két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba – jelentette be péntek hajnalban tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az uniós állam-, illetve kormányfők testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke. Húszezer további, menedékre jogosult személyt telepítenek át az EU-ba meghatározott válságtérségekből, Szíriából, illetve Eritreából. Az áthelyezési és áttelepítési eljárás részleteit a tagországok belügyminiszterei július végéig pontosítják.

Tusk már a tanácskozás előtt világossá tette, hogy az egyes tagországok által befogadandó emberek számát illetően az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer kötelező jellegére nézve nincs konszenzus a tagországok között. A belügyminiszterek tehát a következő bő egy hónap során nyilvánvalóan az önkéntesség elve alapján alakíthatják ki a kereteket.

A megbeszélés után Tusk elmondta, hogy mivel Magyarországnak és Bulgáriának szintén jelentős migrációs hullámmal kell megküzdenie, ez a két ország külön elbírálás alá esik majd az áthelyezési és áttelepítési mechanizmus kialakításakor. „Az év eleje óta a menedékkérők egyharmadát Magyarországon regisztrálták, vagyis többet, mint Olaszországban. A megközelítésünk (ennek folytán) földrajzi értelemben átfogó kell, hogy legyen” – fogalmazott az Európai Tanács elnöke.

Emellett döntés született arról is, hogy az EU határvédelmi támogató ügynöksége, a Frontex a jövőben kiterjedtebb felhatalmazást kap az illegális migránsok visszatoloncolására.