Szétkapkodják Amerikában Harper Lee új regényét

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

A Go Set a Watchman egy hét alatt egymillió példányban kelt el. A regény kiadója, a HarperCollins történetében ez lett a legkelendőbb könyv.


A mű, a 89 éves Lee második, nyomtatásban megjelent regénye július 14-én került bolti forgalomba Észak-Amerikában. Az írónő Pulitzer-díjas első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! 55 éve jelent meg. Valójában a Watchmant írta előbb a szerző, ám azt annak idején nem adták ki, kézirat formában maradt és lassan feledésbe merült. Tavaly robbant be az irodalmi köztudatba szenzációként, hogy az egykori kézirat előkerült, és az írónő beleegyezett a kiadásba.

A most megjelent műben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később. A fél évszázada publikált regényből megismert, rasszizmus ellen harcoló idealista fiatal ügyvéd, Atticus Finch az idő múltával maga is rasszistává és bigottá vált.


A HarperCollinshoz tartozó News Corp hétfőn arról számolt be, hogy több utánnyomást is megrendeltek, így 3,3 millió példány került ki a nyomdából. Brian Murray, a kiadó elnöke elmondta, hogy minden várakozásukat felülmúlta a könyv iránti érdeklődés.

Lee egyregényes szerzőként, a Ne bántsátok a feketerigót! című regénnyel vonult be a világirodalomba, a kötetből film is készült Gregory Peck főszereplésével. A folytatás címe egy bibliai idézetre utal: „Menj, állíts őrszemet!" (Ézsaiás 21:6). A magyar fordítás és az újrafordított alapmű november 11-én jelenik meg a Geopen Kiadó gondozásában.