Szétkapkodják a görög bankokat, jobb, ha vigyáznak a nyaralók

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Trazos_sobre_Papel

-

Az államcsőd fenyegetettségében a görögök néhány nap alatt annyi pénzt vettek ki a számláikról, amennyi itthon a Buda-Cash-ben bennragadt.


Az elmúlt egy hétben megint felgyorsult a bankbetétek kivonása Görögországban azokra a felerősödött félelmekre, hogy az euróövezeti ország elkerülhetetlenül az államcsőd felé halad.

A Reuters által szerdán idézett két banki forrás szerint csak az elmúlt napokban 200-300 millió eurót vettek ki a betétesek. A név nélkül nyilatkozó források szerint áprilisban a betétkivonás 5 milliárd euró körüli volt, jócskán felülmúlta a márciusi 1,91 milliárd eurót. A betétek áprilisi alakulására vonatkozó hivatalos adatot csütörtökön ismerteti a görög központi bank.

Az elmúlt napokban tapasztalható betétkivételi rohamot Nikosz Vucisz görög belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata indította el, a görög államcsőd rémét vetítve előre. A belügyminiszter akkor azt mondta, hogy Görögországnak elfogyott a pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részleteket a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), ha csak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon.

Négy hónap elteltével a görög kormány és a nemzetközi hitelezői közötti tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre, megállapodás hiányában pedig a hitelezők nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a csőd szélén álló országnak. A görög bankokból a betétesek januárban 12,25 milliárd eurót, februárban további 7,57 milliárd eurót vontak ki.

A szakemberek korábban úgy nyilatkoztak a VS.hu-nak, hogy nagy veszteség nem érheti a nyaralókat, ha éppen akkor időznek Görögországban, amikor az államcsőd bekövetkezik, de kisebb-nagyobb kellemetlenségek érhetik őket, mert akadozni fog a pénzáramlás.