Szerződést bontott Pacquiaóval a Nike a homofób nyilatkozat miatt

Fotó: Getty Images / Ethan Miller

-

A Fülöp-szigeteki bokszlegenda politikusi mivoltában tett sértő megjegyzést a melegekre, amit az amerikai sportszergyártó nem nézett jó szemmel.


Manny Pacquiao egy helyi televíziós műsorban beszélt az azonos neműek házasságának kérdéséről, amit természetellenesnek nevezett.


„Látott már valaki két hím vagy két nőstény alkotta párt az állatok között?” – reagált a felvetésre Pacquiao, hozzátéve, ha valaki egynemű kapcsolatban él, vagy ezt támogatja, rosszabb, mint az állatok, mert szerinte az állatok legalább tisztában vannak a nemek közötti különbségekkel.

Az amerikai vállalat szerdán közleményben jelezte, hogy elítéli Pacquiao szavait, s megszünteti a vele kötött szerződését.

„Manny Pacquiao nyilatkozatát visszataszítónak találjuk – áll a közleményben. – A Nike mélységesen elítéli a diszkrimináció minden formáját, a vállalat hosszú ideje támogatja a meleg közösséget, és kiáll a jogaiért.”

Az interjút követően több Fülöp-szigeteki híresség is élesen kikelt a bokszoló mondatai ellen, s bocsánatkérést követeltek tőle. Pacquiao erre úgy reagált, hogy nem tudja támogatni a melegek házasságát, ám minden embert szeret.

Menedzsere, az amerikai Bob Arum igyekezett leszögezni, hogy Pacquiao véleménye ebben a témában szöges ellentétben áll az ő személyes meggyőződésével, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy a sportoló mélyen vallásos, ezért tartja rossznak a homoszexualitást, nyilatkozata pedig azért volt ilyen szélsőséges, mert választási kampány van az országban.

A karrierje során egyedülálló módon nyolc kategóriában is világbajnok Pacquiao (57 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség) tavaly májusban bokszolt utoljára, méghozzá Floyd Mayweather Jr. ellen, akitől pontozással kikapott, ám veresége ellenére is több mint 100 millió dollárt keresett a meccsel. Legközelebbi mérkőzését Timothy Bradley ellen vívja majd április 9-én.