Szeretnék, ha tudnánk, mit mondtak a kémügyről Kovács Béláék

Fotó: Facebook / Kovács Béla / Facebook / Kovács Béla

-

Tisztázni kell, hogy kinek az érdekeit képviselte Kovács Béla, ám ez továbbra sem egy James Bond-történet - értékelte a nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén elhangzottakat Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke.


Kovács Béla kémügyéről Molnár Zsolt közölte, hogy a legutóbbi ülés jegyzőkönyvét, amelyen a jobbikos EP-képviselőt és Vona Gábor Jobbik pártelnököt hallgatták meg elküldte, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) és Belügyminisztériumhoz. Molnár Zsolt azt kéri a két szervezettől, hogy foglaljon állást abban a kérdésben, hogy ezek nyilvánosságra hozhatók-e.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja az ülés után azt mondta, hogy bár Kovács Béla ügyében több kérdést is feltett, ám azokra a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kapott választ. Szerinte jobb lenne, ha Kovács Béla magától mondana le mentelmi jogáról (Ez egyébként nem lehetséges – a szerk). Szél elfogadhatatlannak nevezte a Jobbik hozzáállását, hiszen miközben azzal kampányol, hogy a képviselőknek egyáltalán ne legyen mentelmi joga, Kovács Bélát mégis fedezik, sőt visszaküldik az EP-be.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik által delegált bizottsági tag szerint ugyanakkor Kovács Béla nem mondhat le mentelmi jogáról, hiszen rá ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyar Országgyűlés tagjaira. A mentelmi jog felfüggesztéséről az ő esetében csak az EP dönthet. A jobbikos politikus szerint semmilyen új, érdemi információ nem derült ki Kovács Béla ügyében. A Jobbik képviselője az MSZP-s Molnár Zsolthoz hasonlóan azt szeretné, ha a legutóbbi meghallgatás jegyzőkönyve nyilvánosságra kerülne, de nem csak Vona Gábor és Kovács Béla szavai, hanem minden, ami az ülésen elhangzott, ám ezt az AH nem támogatta.

Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója az ülésről távozva elmondta, hogy hamarosan felkerül a hivatal honlapjára az 1992. október 23-ról és a Harag napjáról készült jelentés. Előbbin Göncz Árpádot fütyülték ki ellentüntetők, míg a másik esetben a tüntetést szervező Torgyán József, a Független Kisgazdapárt akkori elnöke előzetesen azt hirdette, hogy az utcákon „patakvér” folyhat.


Kovács Béla megy az EP-be

Nem hívja vissza a Jobbik a listája harmadik helyén újra európai parlamenti mandátumot szerzett Kovács Bélát. A kémbotrányba keveredett politikus így folytathatja brüsszeli pályafutását. Arról korábban a VS.hu is beszámolt, hogy a Népszabadság értesülései szerint Kovács Béla nem klasszikus hírszerző munkát végzett Oroszországnak, hanem a bomlasztás volt a feladata: unióellenes hangulatkeltés, az euroszkeptikusok, unióellenes szélsőségesek összefogása, frakcióvá szervezése. Vagyis nem titkos, EP-s dokumentumokat akartak rajta keresztül megszerezni.