Szeretik, de nem értik Orbán Viktort Bajorországban

Fotó: MTI/MTVA / Sven Hoppe

-

A német tartomány miniszterelnöke szerint sokan hálásak lesznek még a magyar kormányfőnek.


Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung című müncheni lapnak nyilatkozott annak apropóján, hogy pártja, a konzervatív CSU tartományi törvényhozási (Landtag) frakciójának kedden kezdődő tanácskozására meghívták Orbán Viktort.

A tanácskozás egyetlen témája a menekültválság, és a magyar vendégnek ugyan szerda este Brüsszelben kell lennie az uniós állam-, illetve kormányfők soron kívüli tanácskozásán, de a CSU-ban még mindig arra számítanak, hogy Orbán Viktor eleget tesz a szerdára szóló meghívásnak.
A Süddeutsche Zeitung szerint vitatott a magyar kormányfő meghívása, Horst Seehofer viszont a védelmébe vette azt, és elmondta:sokan hálásak lesznek még azért, amit a határokon tesz Orbán Viktor.

Thomas Kreuzer frakcióvezető hozzátette: „a meghívással nem akarjuk semmilyen formában értékelni Magyarország belpolitikáját", de Magyarországnak a Szerbiával közös határa révén kulcsszerepe van az Európai Unió külső határának biztosításában, azaz a schengeni egyezmény betartásában. „Beszélnünk kell egymással, ha meg akarunk oldani problémákat" - mondta a frakcióvezető.

„Azt is tudni akarjuk Orbán miniszterelnöktől, hogy miként képzeli el a jövőt, mit vár az EU-tól, és hogyan akar megfelelni az EU-ban viselt felelősségének" - tette hozzá.

A beszámoló szerint a pártban vannak, akik nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor részt vesz a CSU-hoz közel álló Hanns Seidel Alapítvány Bad Staffelsteinban működő oktatási központjában, az egykori Benedek-rendi Banz Kolostorban (Kloster Banz) tartandó tanácskozáson. Legalábbis elvárták volna, hogy a párt hangsúlyosabban jelezze, miben különbözik politikája a "jobboldali populista" magyar miniszterelnök politikájától - írta a lap.