Szeret, nem szeret – Platini mindenkit berántott a Nemzetek Ligájába

Fotó: AFP / TT NEWS AGENCY / ERIK MARTENSSON / AFP / TT NEWS AGENCY / ERIK MARTENSSON

-

HÁTTÉR

Az UEFA tagállamok egyhangúlag megszavazták az Európai Nemzetek Ligáját, mely 2018-tól kiváltja a barátságos meccseket, egyben kvalifikációt ad az Eb-pótselejtezőkre. Játékerő alapján négy divízióba sorolják a válogatottakat, a ligától azt várják, hogy nő majd a válogatott meccsek presztízse és színvonala. Elsőre örültünk az ötletnek, de aztán elgondolkodtunk: biztos olyan jó lenne?


Michel Platini, elnök a kazahsztáni Asztanában szerdán vázolta fel az ötletet, amit másnap mind az 54 tagállam elfogadott. Az új liga 2018-tól az erősorrend alapján négy divízióba osztja az országokat, ezek feljutás és kiesés révén átjárhatóak. A legerősebb divízó 12 csapatából a legjobb négy bejut majd a 2020-as Eb pótselejtezőjébe. A korábbi hírekkel ellentétben a sorozat nem váltja ki az Eb-selejtezőket, azokat továbbra is megrendezik. A 2020-es tornára már 24 csapat jut ki, így a hagyományos selejtezőkben 20 helyért folyik majd a csata. Az UEFA a 2022-es vb-selejtezőkhöz is hozzá akarja igazítani a Nemzetek Ligáját, ennek rendszerét később dolgozzák ki. Az újítás megtöltené a kétévente esedékes világversenyek közötti, eseménytelen nyarakat izgalmas futballal, emelve a válogatott mérkőzések színvonalát és presztízsét.


Mindenki támogatta

Platini forradalmi ötletét az európai futballvezetőkkel már tavaly ismertette, és hamar teljes támogatottságot szerzett neki. A hírrel robbantó Daily Telegraph például az egyébként renkívül konzervatívnak számító Angol Labdarúgó-szövetség elnökének korábbi kijelentését idézte. Anglia minden bizonnyal az elit divízióban kap majd helyet, Greg Dyke március elején ennek kapcsán elmondta:
„Egyedül a részletek jelenthetnek problémát, de azt hiszem, hogy a Nemzetek Ligája, ahol a legjobb válogatottakkal játszhatnánk, vonzó számunkra.”

-


Túl népszerű a BL

De miért volt pontosan szükség erre az új nemzeti válogatott-tornára? Az egyik ok a Bajnokok Ligája népszerűsége. Az ottani mérkőzések színvonala ugyanis háttérbe szorította a válogatottak sokszor rendkívül unalmas barátságos (és selejtező) meccseit. Ezeken a sztárok többsége igyekszik óvni magát, nehogy sérülést szenvedjenek a fontos klubmérkőzésük előtt. Emellett sokan nem adnak bele mindent a válogatott meccsükön – elég csak a magyar válogatott legutóbbi összecsapásaira tekintenünk. De akár elővehetjük Lionel Messit is, az ő személye kapcsán mindig kritikaként merül fel, hogy nem lubickol annyira az argentin nemzeti csapatban. A másik ok szintén a válogatott meccsek presztízsveszteségével függ össze: az Európa-bajnokság tizenhat csapatosról huszonnégyre bővítése – ugyan még csak a selejtezők kezdődnek ősszel – jó eséllyel az amúgy sem magas színvonal csökkenésével jár majd.

-


„Szeretlek is meg nem is, tudod így van ez”

Elsőre nagyon jó ötletnek tűnt a Nemzeti Liga terve, hiszen minden futballszerető ember tapasztalta, hogy viszonylag ritkán, ráadásul alacsony színvonalon zajlanak a válogatott mérkőzések. Éppen ezért jó volt látni, hogy Platiniék is észlelték a problémát, és nem az évek óta rémálomként fenyegető elit klubbajnokság felé mozdult el a szövetség, hanem a nemzeti válogatottakat erősítenék. Ugyanakkor az eddig ismert tervek alapján úgy tűnik, hogy akármennyire is kompenzálják majd az alsóbb osztályokban játszó válogatottakat, azok nem lesznek igazán motiváltak, hiszen nagyon nehéz lenne feljebb jutni – akárcsak egy igazi nemzeti bajnokságban. Ebből kifolyólag jó eséllyel nem fognak mindent beleadni a válogatott csapatok, csak nyűgként fogják értékelni a dolgot, ráadásul a kétévenkénti nyári pihenő is kiesne a játékosok számára. Az alsóbb divíziókban játszó válogatott mérkőzések színvonala valószínűleg igen alacsony lesz. Ráadásul a divíziókba játékerejük alapján szétpakolt nemzetek között egyre nagyobb lesz a játéktudásbeli különbség is, a különböző csoportok közötti szakadék nőni fog. Úgy tűnik, hogy a nemzeti válogatott mérkőzések színvonalának emelésére olyan megoldást választ az UEFA, amelyik csak elsőre tűnik megfelelőnek, hosszú távon viszont nem biztos, hogy gyümölcsöző lesz. Igaz, lesz egy Bajnokok Ligája jellegű elit válogatott liga, amelyben valószínűleg jó meccseket rendeznek majd, de a többi nemzeti csapat kb. el lesz felejtve. Talán az UEFA is jobban járna hosszú távon, ha az egyes nemzetek utánpótlás-nevelésére, valamint a klubcsapatokban játszó külföldiek számának limitálására koncentrálna. Talán ettől várhatnának javulást a nem annyira erős válogatottaknál is.

-


Nem vadonatúj ötlet

A Platini-féle kezdeményezés egyébként nem tűnik teljesen új keletűnek: a hétvégén ezredik Arsenal-kispadon töltött meccsén a Chelsea-től nagyon kikapó francia edző, Arsène Wenger is hangoztatott hasonlót korábban. Szerinte a válogatottaknak a hokiban alkalmazotthoz hasonló szisztémában kellene megküzdeniük egymással. A csütörtöki, asztanai UEFA-kongresszus másik fő napirendi pontja, hogy az UEFA az egész kontinensre kiterjedő, egységes szankcionálást szeretne bevezetni a bundázással kapcsolatban. Erről Gianni Infantino főtitkár azt mondta, hogy évente 32 ezer mérkőzést játszanak a szervezet égisze alatt, ebből viszont csak 0,7 százaléknál jelez a megfigyelő rendszer. Hangsúlyozta: ez még akkor is túl sok, ha nem jelenti feltétlenül azt, hogy az adott találkozót manipulálták.