Szerencsés trafikosok, megtorpanó gazdaság, variáló kormány

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Kiderült, hogy nagyon jó üzletet csináltak a trafikpályáztakok nyertesei. Messze nem pörög ilyen jól a foglalkoztatás a kereskedelemben, és a közmunkásoknak is nehéz kitörni, pedig az állam pénzt is adna hozzá. A földárverések meg még csak most kezdődnek. Heti gazdaság.


Az állami földek árverése még nem, de a nyilatkozatháború már elkezdődött az ellenzék és a Fidesz között azután, hogy kiderült, 222 külföldi gazda is licitálhat. A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a rendelet, amelyikkel a kormány törölte azt a korábbi kitételt, hogy az állami földek privatizációjában csak magyar állampolgárok vehetnek részt. A magyar állampolgárságra vonatkozó előírás szembemegy az uniós jogszabályokkal, és minden bizonnyal az Európai Bizottság is eljárást indított volna az ügyben, ezért kellett a módosítás.
Ez azonban nem változtat azon, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Kun Mihály számára odalett, milliárdos lehet a vesztesége. A földárverések vesztese a héten interjút adott a VS.hu-nak, történetéből világosan látszik, hogy a kormány a meghirdetett agrárpolitikájához híven valóban a kisgazdaságoknak kedvez, de az is látszik, hogy melyek ennek a hátulütői. Az interjú itt olvasható.


Szintén az Európai Bizottság (EB) kaszálhatja el a magyar kormány bankadóval kapcsolatos szabályozását, amit ezért módosítani kell – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter egy konferencián. Az egyik kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette. A másik kifogásolt elem a miniszter szerint az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején.


Beragadt a növekedés

Elsősorban a nemzetközi piaci környezet a felelős azért, hogy az európai és a magyar gazdaság is a vártnál lassabban növekedett a harmadik negyedévben. Utóbbi bővülése két év óta a legalacsonyabb most, a kiigazított adatok szerint 2,2 százalék.


Nem panaszkodhatnak viszont a trafikosok: átlagosan 90 százalékos nyereséget fialt a dohányboltokba fektetett pénz egyetlen év alatt – írta a HVG.hu. Van néhány olyan szereplő a piacon, aki óriásit szakított, egy Sopronban működő trafik például 2013-ban fél év alatt 2,6 milliárd forint forgalmat bonyolított, a tavalyi, első teljes évben pedig már 3,5 milliárd forint bevételre tett szert.
Az OTP nem volt ilyen sikeres az év harmadik negyedévében, romániai fiókjai miatt veszteséges lett.

A Duna House pedig elbizonytalanodott, így mégsem megy a tőzsdére. Ahogy a Waberer's sem, amely az elmúlt napokban gondolta meg magát a részvénykibocsátással kapcsolatban. Egy másik, már tőzsdén lévő cég, a Rába viszont azt jelentette be, hogy Mexikóban terjeszkedik: a mexikói Diesel Nacional (DINA) buszgyártó vállalat dízelbuszaihoz és trolijaihoz szállít komplett futóműveket.

További céghírek:
  • A világ egyik legjelentősebb bútorkereskedelmi cége, a Steinhoff International Holdings vállalatcsoport a legnagyobb forgalmú magyar online értékesítési portálban, az Extreme Digitalban vásárol részesedést. A vételárat nem közölték, a tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia. A most nyélbe ütött üzletről a VS.hu írt először.
  • A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje felvásárolja legkomolyabb versenytársát, a második helyen álló SABMiller (SABM) céget, amely a Dreher Sörgyárak anyavállalata. Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka, miután a négy nagy, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.
  • Egyedülállók napja néven hirdetett akciós napot a kínai Alibaba. A vége világrekord lett. Az internetes eladásokra specializálódott oldal 8 milliárd dollárnyi (mai árfolyamon 2320 milliárd forint) bevételt regisztrálhatott a szerda éjfélkor kezdődő akció első 10 órájában.


Túlköltekezés, kötelező megtakarítás, kártérítés

A német közlekedési felügyelet szerint a Ford, valamint a például a Chevrolet és Cadillac márkákat gyártó General Motors ugyanazzal a programmal csal, amellyel a Volkswagen – írta a Foreign Policy. Egyelőre sem a Ford, sem a General Motors nem reagált a vádakra. A Volkswagen viszont bejelentette, hogy ezer dollárt és ingyenes assistance szolgáltatást kínál a dízelbotrányban érintett autósoknak.


Jegyük árának csak a felét kaphatják vissza azok az utasok, akiknek járatát a Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt kellett törölni. Itt olvasható az is, hogyan lehet visszakérni a pénzt. Itt pedig az, hogy a KÖBE miért nem köthet új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást Magyarországon. Az eddig kötött biztosítások ugyanakkor továbbra is érvényesek. Az idei kgfb-szezon híre még, hogy egy most benyújtott törvénymódosító javaslat szerint a biztosítók jövőre csak korábbi ügyfeleik hűségét tudnák díjtarifájukban elismerni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál.

A hét további közlekedést érintő gazdasági hírei:
  • A VS.hu úgy tudja, egy hónapot még biztosan várni kell a kamionsofőrök állami képzésének startjára.
  • A tervezettnél 170 millió forinttal több bért fizettek ki novemberig a BKV buszüzemi igazgatóságán, ezért máshol kell megtakarítani, hogy ne legyen hiány.


Amikor a kormány ötletel

Mint megtudtuk, változtatásokra készül a kormány a humán közszolgáltatásokban, köztük a szociális ellátásban. A főbb pontok:

  • a szükségletek és a rászorultság szerint határozzák meg az állami forrásokat
  • az egészségügyhöz hasonlóan országosan tervezik meg az ellátási kapacitásokat
  • területileg is különbségeket tesznek.
A kormány egy másik tervezete szerint ismét lennének munkahelyi bölcsődék Magyarországon. Csakhogy az ötlet egyelőre nem túl vonzó, mert a cégek munkahelyi bölcsődéi a fejkvótának csak a 30 százalékát kapják meg, az ott dolgozó szülő pedig eleshet az adómentes juttatástól is.

A kormány továbbá elhelyezkedési juttatással ösztönözné a közmunkásokat, hogy a munkaerőpiacon vállaljanak munkát, de egyelőre ez sem tűnik sikeresnek. Kudarcként éli meg az a budai pékségtulajdonos is a munkaerőhiányt, aki már hónapok óta nem talál eladót az üzletébe. A Facebookon is hirdet, hiába, a szakképzett eladók (is) külföldre mentek dolgozni, mert ott négyszeres a fizetés.

A hét kormányzati elképzelése volt még a vállalkozókat érintő egységes adófolyószámla és a kötelező járadék, amit az önkéntes pénztáraknak kell majd jövőre fizetniük.