Szerencsére pont beteg lett a gyerek hétfőre

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Több tízezren tiltakoznak a közoktatás helyzete ellen, és fejezik ki szolidaritásukat a tanárok követelésével 29-én úgy, hogy nem viszik a gyerekeiket iskolába. Iskolákat és szülőket kérdeztünk, és kiderült: bár a szervezkedés teljes gőzzel megy, az iskolákon, de még osztályokon belül sincs egység, mindenkinek meglepetés lesz, hányan hiányoznak majd.


Mondták a gyerekek pénteken egymásnak, hogy majd csak kedden találkozunk, majd meglátjuk, valóban így lesz-e

– mondta lapunknak egy fővárosi általános iskola név nélkül nyilatkozó igazgatóhelyettese arról, tudják-e, hogy mire számítsanak hétfőn.


Február 29-re civilek szerveztek tiltakozást a közoktatás helyzete ellen: aki egyetért a tanárok követeléseivel, az aznap nem viszi majd iskolába a gyerekét. A demonstrációnak Facebook-eseményoldala is van Nem leszek suliban néven. Eddig 31 ezren jelezték vissza az eseményt, és további 17 ezren jelölték be azt, hogy érdekli őket.


A Karinthy Frigyes Gimnázium kockás inges tiltakozása február 19-én


A cikk elején említett iskolában nem mérték fel, hogy mennyi hiányzó lesz, és a szülők sem jelezték az intézménynek, hogy ne várják a gyerekeiket.

Van általános iskola, ahol a vezetőség a szülőkkel szövetkezve támogatja a hétfői tiltakozást. A szülők szervezete körlevélben kérte a támogatást a pedagógusok kezdeményezéséhez. „Ha ugyanezen a véleményen vagy, és megteheted, ne engedd február 29-én iskolába gyermekedet, mivel az Ő jövője a tét” – írták a körlevélben, amelyet az iskola továbbított a szülőknek.

Ebben az iskolában amiatt sem aggódnak, hogyan igazolják ezt a napot. A szülők szervezete kérelmet ír, hogy erre a napra az iskola igazgatója tekintse igazoltnak a hiányzást minden gyerek esetében. Az igazolást várhatóan megkapják a diákok.

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium a Facebook-oldalára egy közleményt tett ki. Mint írják, hétfőn órarend szerint tanítás lesz, ugyanakkor tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás szabadságát. Emellett idézték Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos nyílt levelét is, amelyben a véleménynyilvánítás szabadságára, illetve a listák készítésének törvénytelenségére hívta fel a figyelmet. Ugyanis az ombudsmanhoz több olyan panasz is érkezett, hogy egyes iskolák, osztályok két részre szakadtak amiatt, hogy ki visel kockás inget, és ki nem. Volt olyan iskola is, ahol a faliújságon kellett feliratkozni a tiltakozás résztvevőinek.


iskola, osztályterem

Nem lehet rendkívüli szünetet hirdetni

Úgy tudjuk, egyes iskoláknál felmerülhetett a rendkívüli iskolai szünet ötlete. Legalábbis erre enged következtetni egy, a VS.hu birtokába került államtitkári levél, mely arra figyelmezteti az iskolákat, hogy nem lehet rendkívüli szünetet hirdetni csak azért, mert az iskola tanulóinak egy része nem megy be a tanórákra.

A Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár által aláírt levélben megjegyzik, hogy 29-e mind a tanulók, mind a pedagógusok számára tanítási nap.

Sipos a szülőket is arra kérte, hogy ne vegyék ki gyereküket hétfőn az iskolából.

Beszéltünk olyan szülővel, akinek két általános iskolás gyereke van. Az egyiknél pár napja kérdezte a tanítónő az osztály Facebook-csoportjában, hogy ki tervezi, hogy részt vesz az akcióban, mert akkor segít lemondani az ebédet. Azt hangsúlyozta, hogy nem agitál, bár szülőként ő sem viszi iskolába a gyerekét. A szülők óvatosan nyilatkoztak, viszont negatívan senki sem nyilvánult meg, senki sem írta azt, hogy ostobaság lenne nem a tanulást választani. A másik gyerek osztályában viszont fel sem merült a közösen tervezett fellépés.

Egy másik szülő gyereke most első osztályos, náluk miután a tanítónő megkérdezte szintén a közös Facebook-csoportban tárgyalták meg, mi legyen. Sokáig beszélgettek, végül aztán úgy döntöttek, hogy nem mennek a gyerekek iskolába, helyette – felhasználva az aznapi féláras akciót – fürdőbe mennek. „Vannak, akiknek dolgozniuk kell, és nem tudnak vigyázni a gyerekre, őket aznap reggel felvesszük, és jönnek a többiekkel, velünk.”

A közös kiállás nem jelenti azt is egyben, hogy biztosak benne, hogy bármit is elérnek a tiltakozással, több szülőnek fenntartásai vannak, de végül így döntöttek. Úgy tudják, az iskolában több másik osztály is szervezkedik.

A harmadik, általunk megkérdezett szülő gyerekének osztályában nem merült fel nemhogy a közös fellépés, de úgy általában a téma sem. Ő eredetileg úgy tervezte, hogy nem küldi a gyerekét az iskolába, aztán elbizonytalanodott, hogy egy ilyen közegben, ahol sem a tanárok, sem a szülők nem támogatják, van-e bármilyen értelme egy ilyen tiltakozó akcióknak. Aztán az élet oldotta meg végül a problémát: a gyerek beteg lett, így semmiképpen nem megy iskolába.


A Kossuth téri pedagógustüntetés február 13-án


Hiányozni, de hogy?

A Társaság a Szabadságjogokért egy 11 pontos tájékoztatót írt a köznevelési tiltakozások jogi kereteiről. Alapvetően a szülőnek három nap áll rendelkezésére, amikor gyermeke hiányzását igazolhatja mindenféle magyarázat nélkül. Ezenfelül lehetséges még a gyermekorvostól is igazolást kérni. Erről megkérdeztünk egy orvost, de ő nem igazán támogatja ezt a megoldást.

Azt mondta, magától biztos nem írna ilyen dokumentumot, előtte legalább az iskolát felhívná, hogy mit szólnak hozzá. Ha onnan azt a választ kapja, hogy nyugodtan adjon egy igazolást, akkor megírja, csak akkor meg az iskola minden diákja felkereshetné aznap, akár több százan is, ami persze nem megoldható, mondta. Ő egyébként hétfőre sok pácienst vár, de tudomása szerint senki sem azért jelentkezett be, hogy kapjon igazolást arra a napra.


A tiltakozást megszervező „Nem leszek suliban” esemény oldalán is rengetegen jelezték, hogy tudnak vállalni gyerekfelügyeletet azok helyett, akik dolgoznak, de a gyereket kivennék az iskolából. Mások, például a Stúdió K, a Hátsó Kapu és több játszóház programokat szervez.

A gyerekfelügyeletet vállalóknak, valamint a programokat szervezőknek egy külön Facebook-oldalt is létrehoztak. Készítettek egy térképet is, amelyen azt is rögzítették, hogy mely fürdők vesznek részt a szökőév miatti féláras akcióban, mely iskolában tiltakoznak hétfőn kockás ingben, és mely iskolákból jelezték, hogy hiányozni fognak a gyerekek a tiltakozás miatt. (A bal felső sarokban lévő gombbal tudja elővarázsolni a listát.)A szakszervezeteknek kényes téma a a szökőévi tiltakozás

Szintén visszafogottan nyilatkoztak lapunknak a két pedagógusszervezetnél. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője szerint az alkotmányos jogok megilletik a tanulót is. A tanulói jogviszony esetében azonban a sztrájktörvény rendelkezéseit nem lehet értelmezi. Ezért igen nehéz állást foglalni abban a kérdésben, hogy mi a jogi természete annak, amikor a szülő „elnézi” vagy „tudomásul veszi”: gyermeke nem megy iskolába.

A szülő törvényi kötelezettségei között megjelenik, hogy köteles gondoskodni gyermeke iskolába járatásáról. Az is tény viszont, hogy a jelenlegi helyzet eltér a szokásostól. Az iskolák szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint általában három nap mulasztást igazolhat a szülő anélkül, hogy bárki vizsgálhatná a mulasztás indokát, jelen esetben e joggyakorlással élhet az, aki szükségesnek látja elégedetlenségének kifejezését február 29-én – mondta Szüdi.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig úgy nyilatkozott, a szülők a gyermekeiken keresztül érintettek az ügyben, a tiltakozásban, és ha igazolják gyermeküknek a február 29-i hiányzást, azzal csak élnek a demokratikus jogaikkal. A PDSZ elnöke azt mondta, látszik, hogy komoly társadalmi ellenállás van ma oktatásügyben.